Як переселенці з Донбасу суттєво інтегрувалися в суспільний простір Івано-Франківська


Продовжуємо розповідати про життя переселенців з Донбасу в різних куточках України. Ми вже писали про тих, хто переселився до Кропивницького, Сєвєродонецька, Одеси, Івано-Франківська та інших населених пунктів країни.

Цього разу журналісти знову відвідали Галичину, щоб довідатись як змінилось життя тимчасово переселених осіб на заході країни, пише Гречка.

Три роки тому, щоб у безпеці народити третю дитину, жителька Станиці Луганської Світлана Тарахкало поїхала до одеських родичів. Заплановане відрядження затягнулося і згодом разом з родиною жінка переїхала до Івано-Франківська.

Солодке хобі

franik1Певний час родина жила на чоловікову зарплату, але з часом заробіток стало приносити «смачне» хобі Світлани.

- Взагалі я дуже давно варю варення, і вдома варила і вирощували полуницю. Сім'я велика, ми завжди робили запаси на зиму. Але то були традиційні смаки, а вже тут стали експериментувати та додавати різні цитрусові, поєднання з ваніллю, з корицею.

- Все почалося із друзів у Франківську, з якими познайомилися, і вони запропонували,аби я їм продала баночку. Не всі встигають робити запаси і цікаві поєднання в магазині не придбаєш. Є приклади, коли привезене з-за кордону, але дорого коштує. А у нас же є такі самі фрукти, а іноді й ще кращі ягоди.

- Наразі це різні смаки: ківі, апельсини, кизил, яблука, і зовсім-зовсім різні види. На приклад, у поєднанні з рожевим перцем і чілі. А на початках це була традиційна чорниця, бо на неї дуже щедра Франківщина.

Сьогодні Світлана варить варення в мідному тазі. Маючи трьох неповнолітніх дітей жінка немає достатньо часу та виробничих потужностей щоб її хобі приносило реальні прибутки. І от саме цю проблему, схоже вийде вирішити завдяки грантовій програмі від Міжнародної організації Міграції. Завдяки гранту у розмірі 600 фунтів стерлінгів на придбання обладнання, Світлана Тарахкало розширить виробництво,варитиме, закриватиме та продаватиме більше варення.

- Це буде морозильна камера, велика сушарка для фруктів і посудомийна машина, яка дозволятиме мені велику кількість баночок відразу завантажувати, мити,стерилізувати аби закривати варенько.

 Проблема не в робочих місцях, вони є

franik6Віталій Яворський, заступник директора департаменту соціальної політики зазначає, що за останній рік переселенці зі тимчасово окупованих територій суттєво інтегрувалися в суспільний простір Івано-Франківська.

- Якщо аналізувати з квітня по сьогодні, по тій кількості заяв про допомоги та звернень до нас, ми можемо говорити, що якась інтеграція в суспільство відбулась. До нас звертається значно менше людей. Адже був період, коли ми відчували, що це окрема категорія осіб. А на сьогоднішній день більшість людей, які потрапили в складні життєві обставини, інтегрувались в суспільстві, знайшли себе, осіли.

На сьогодні не стоїть проблема з робочими місцями, проблема з розмірами заробітної плати. У нас є досить серйозне виробництво ВО «Карпати», яке готове працевлаштувати до 500 осіб, у них брак кадрів. Але заробітна плата там від 2 до 5 тисяч гривень. Ми не промисловий регіон, у нас розмір заробітної платні значно нижчий, ніж в тих областях, де є серйозне виробництво.

Чиновник впевнений, що люди, які переїхали до Франківська з Донецької, Луганської областей та з Криму зіштовхуються з тими ж проблемами, що і жителі області.

- Малі зарплати, високі комунальні тарифи. Мені навіть не хотілося б відокремлювати цих людей від мешканців Івано - Франківської області, тому що якщо вони вже приїхали до нас, вони вже наші мешканці.

franik2Нині на обліку в обласному центрі зайнятості, за словами провідного фахівця відділу організації профорієнтації Івано – Франківського обласного центру зайнятості Ольги Шевчук, перебуває 51 тимчасово переміщена особа. Загалом з 2014 року до обласного центру зайнятості звернулися близько 1000 осіб, 750 з них мали статус безробітного, близько 700 - отримували допомогу по безробіттю і близько 400 переселенців працевлаштовані. Розповідає Ольга Шевчук.

- Даєш консультацію, розповідаєш, і перше питання, що виникає у людей - з заробітною платою. Оскільки дійсно, у декого з них була значно вища заробітна плата, а у нас 2-2,5 тисячі і переважно мінімальна. Друге - це певний професійний дисбаланс - одні посади в них, інші - у нас. Якщо у найбільше розвинута сфера послуг, а не виробництво, в них там зовсім інша специфіка. Наприклад, приїздить людина, яка 10 років пропрацювала на шахті шахтарем…

Відповідно – це могло бути якесь профнавчання відповідно до нашого ринкупраці і можливості працевлаштування.

За словами Ольги Шевчук, більшість переселенців влаштувались в сфері послуг, 14 нових жителів області розпочали власну справу. Серед них є ті, хто займається наданням юридичних та бухгалтерських послуг, торгівлею.

franik7

Переселенці для Франківська

Олеся Архіпова колись жителька Макіївки Донецької області, нині живе у Франківську. Саме завдяки службі зайнятості дівчина знайшла нову роботу.

franik5Після народження дитини Олеся зайнялася громадською діяльністю та стала співзасновником організації «ДОМ 48/24». Нині дівчина працює фасилітатором (фасилітація- це організація процесу колективного розв'язання проблем у групі, який керується фасилітатором). Дівчина впевнена, що власне майбутнє обирається лише власними діями. Однією з таких дій було працевлаштування у новому місті.

- На свій п’ятий день перебування у Франківську я влаштувалась на роботу через центр зайнятості. Пропрацювала без жодних проблем півроку до декретної відпустки. І як для Франківська- з нормальною зарплатою. Мені казали – «О, ти отримуєш 2700!».
- Інша справа якщо в Донецьку я працювала вміжнародній організації керівником одного з відділів, то сюди я прийшла в організацію секретарем.

Однодумці Олесі по громадському сектору намагаються допомогти собі та іншим жителям Франківська створюючи соціальні проекти, долучаючи небайдужих до розвитку міста за різноманітними напрямками.
Сергій Никоноров, другий співзасновник ГО «ДОМ 48/24» розповідає, що їх організація в першу чергу спрямована на інтеграцію переселенців та інших франківців до суспільного простору.

- Ми не сервісна організація, нашою основною задачею є інтеграція і знаходження цих спільних точок в яких ми можемо знайти синергію, додати можливостей, які ми бачили в інших містах, більших за Франківськ.

franik8

Робоклуб

Одна з таких ініціатив – Робоклуб. Це своєрідний гурток в якому діти віком від 6 до 16 років можуть розвивати свої технічні вміння та пізнати основи програмування. В подальшому це знання може стати визначальним при здобутті професії.

franik3- З’явилась можливість податись на «Спільнокошт» і за 9 днів ми зібрали 150% від того що планували, розповідає Сергій Никаноров. За ці гроші ми закупили набори «LEGO Education». З-за допомогою цього набору можна навчити дітей принципам робототехніки. Ці набори програмуються з-за допомогою активної мови програмування Скретч (інтерпретована динамічна візуальна мова програмування основана і реалізована на Squeak. Завдяки динамічності, вона дає змогу змінювати код навіть під час виконання. Мова має за мету навчити дітей поняттю програмування). Вона дуже легка для сприйняття, діти дуже швидко схоплюють і можуть зробити свої проекти від сортувальника, до збирача Кубика Рубіка.

franik4

Бавитися з роботами хочуть всі діти. Але є діти які можуть не тільки бавитися, а й проявити свою активність, креативність, посидючість, уважність – і ця гра саме для того, щоб виявляти таких дітей.

Гуртком цікавляться і «корінні» франківці - так Василь Дорошенко, електрик за фахом, самостійно опановує програмування завдяки роботі в «Робоклубі».

- У мене навіть «Lego» в дитинстві не було. Діти, які також не бачили «Lego» і не збирали, досить легко можуть навчитись якщо мають бажання. Я вчу програмування самостійно, а за фахом - інженер-електрик.

За кілька років, проведених в Івано-Франківську, життя Світлани, Олесі, Сергія та їхніх земляків суттєво змінилося. Більшість з них також змінювали простір навколо себе. Знаходили не тільки нове хобі, роботу, а й колег, вдячних покупців, клієнтів, друзів.

franik14

За даним Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО Івано-Франківської області, в Івано-Франківську проживають близько п’яти тисяч переселенців з тимчасово окупованих територій. В області, за неофіційними даними - близько 12 тисяч осіб. Більшість з них прагнуть знайти роботу, відкрити власну справу.