На Прикарпатті вакцинуватимуть від раку шийки матки


20 жовтня в конференц-залі обласної клінічної лікарні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід у профілактиці, діагностиці та лікуванні передпухлинних та пухлинних захворювань жіночої статевої сфери».

Конференція відбулася в рамках виконання обласної комплексної програми «Здоров'я населення Прикарпаття 2013-2020 роки»,  з метою проведення заходів профілактики раку шийки матки серед жіночого населення області. Конференція об’єднала гінекологів, онкологів, сімейних лікарів, аби обговорити це нагальне питання і розробити єдину стратегію. Зокрема, наголосити на важливості вакцинації, йдеться на сайті ІФНМУ

«Щодня в Україні від раку шийки матки помирає шестеро жінок, –  інформує  головний позаштатний спеціаліст із онкогінекології ДОЗ Івано-Франківської ОДА Степан Долик. – Тому це питання не тільки медичної, соціальної, але й національної безпеки. У 15-літньому віці 50% дівчат вже мають сексуальний досвід, з них 28% мають 2-5 партнерів. А рак шийки матки передається папілома вірусом, тобто статевим шляхом».

«Дуже часто на фоні різноманітних змін в організмі рак шийки матки може маскуватися. Саме на цьому я акцентую під час своєї програмної доповіді», –  зазначає завідувач кафедри онкології Анна Крижанівська.

Як підкреслила завідувач кафедри соціальної медицини, організації охорони здоров’я та медичного правознавства ІФНМУ Орина Децик, найефективнішим засобом боротьби з раком шийки матки є вакцинація, яка, на жаль, в Україні перебуває на зародковому рівні.

Степан Долик повідомив, що нещодавно обласна рада виділила 360 тисяч гривень для проведення вакцинування від раку шийки матки, це дасть можливість вакцинувати близько 600 жінок. Також головний спеціаліст з акушерства і гінекології ДОЗ Івано-Франківської ОДА Володимир Дзьомбак додав, що, починаючи з наступного року і аж до 2020, з бюджету виділятимуть 700 тисяч гривень на вакцинацію. Окрім цього, спрямують 2 млн на рідинну цитологію, яку будуть активно впроваджувати, оскільки вона покращує виявленість раку шийки матки при онкологічних профоглядах.