Активісти визначили найбільш небезпечні вулиці Івано-Франківська


Протягом двох днів активісти громадської організації “Vision Zero” у співпраці з мерією міста та Патрульною поліцією вивчали стан безпеки дорожнього руху в Івано-Франківську.

А все для того, щоб знизити рівень смертності на франківських дорогах. Адже у 2015 році в Івано-Франківську 198 людей було травмовано та 13 загинуло внаслідок аварій. За першу половину 2016 року, кількість загиблих вже склала 6 осіб, а травмованих - 102. Понад половина всіх, хто страждає в ДТП - пішоходи та велосипедисти. Водночас на Європейському континенті вже зараз є 614 міст з населенням понад 50 тисяч мешканців, які успішно досягнули так званого “Нульового бачення”, тобто нульової смертності на своїх вулицях. Такого ж результату активісти прагнуть й для нашого міста, передає Бліц-Інфо

Тож, насамперед детально вивчили дані поліції про зареєстровані аварії, зокрема нанесли на електронні мапи дані про ДТП за 2014-2016 роки та відкрили їх для публічного доступу. 

Карта смертельних ДТП

Опісля за допомогою радару вимірювали швидкість руху на магістральних вулицях, де якраз і стається значна частина ДТП з потерпілими. Як результат - виявили, що там швидкість значно перевищує правила руху і безпечні показники. Із 1064 автомобілів, чия швидкість була виміряна, 756 автівок (або 71%) рухались понад 60 км/год, а 204 автівки (19,2%) - понад 80 км/год. На одній з вулиць (Крихівецькій), показник тих, хто перевищує дозволені законом 60 км/год, складає 89%, а 6% автомобілістів взагалі їдуть понад 100 км/год. За дві години замірів (в різний час доби) таких водіїв було виявлено 24.

"Всі ці дані були отримані на франківських вулицях, де швидкість не має перевищувати 60 км/год. Наші водії не звертають уваги на знаки, а їдуть скільки їм видається допустимим. Це дуже серйозні показники, тож потрібно вживати заходи, аби зменшити кількість смертей на дорозі -  ставити камери, робити кільцеві перехрестя, які змушують водіїв скидати швидкість, піднімати переходи та встановлювати світлофори", - підкреслює Віктор Загреба, ініціатор проведеного дослідження.

Всі ці дані разом із пропозиціями щодо вирішення проблеми ініціатори дослідження планують передати в мерію.

До теми: Дослідження: Дві третини водіїв у Івано-Франківську перевищують швидкість, 85% - не користуються пасками безпеки