Для франківський школярів далі викладатимуть християнську етику


15-17 червня 2016 року керівники загальноосвітніх навчальних закладів м.Івано-Франківська подали в департамент освіти та науки робочі навчальні плани на 2016/2017н.р., у яких передбачено вивчення курсу «Основи християнської етики».

Про це йдеться на офіційному сайті міста. Як йдеться в повідомленні, метою освітнього процесу є не лише  надання основ знань з різних предметів, але й формування  духовно і морально зрілої особистості, готової зустрітися з викликами сучасного життя.  

Курс «Основи християнської етики» у загальноосвітніх навчальних закладах міста вивчається з 1992 року відповідно до рішення сесії міської ради. Починаючи з 1992 року і дотепер,  в  місті та й Україні загалом накопичено значний досвід у вивченні курсів духовно-морального спрямування,  який опирається на  укладену Міністерством освіти і науки України нормативно-правову базу, за якою й відбувається викладання предмета (наказ МОН України від 26.07.2005р. № 437 «Про вивчення у навчальних закладах факультативних курсів з етики віри та релігієзнавства»; рішення колегії МОН України від 29 червня 2006 року, протокол № 8/1-2 «Про концептуальні засади вивчення в загальноосвітніх навчальних закладах предметів духовно-морального спрямування»; наказ МОН України від 31.10.2011р. № 1243 «Про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів»;  листа Міністерства освіти і науки України від   26.06. 2015 р. №  1/9-305 «Особливості вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році (Курси морально-духовного спрямування); рішення міської ради від 22.12.2015 року № 32-2 «Про затвердження Муніципальної програми «Духовне життя» на 2016-2017 роки»).

Курс «Основи християнської етики» є дисципліною світоглядного спрямування, викладання якої сприяє вмінню школярів керуватися у своїй поведінці моральними нормами та цінностями, виявляти дружелюбність, ввічливість, повагу до батьків, любов до ближніх, толерантність і милосердя, відрізняти моральність і аморальність, дотримуватися етикетних норм у щоденному житті, здійснювати вибір у складних життєвих ситуаціях, дізнаватися про духовне коріння української нації.

Викладання курсу забезпечують педагоги, які пройшли відповідну фахову підготовку та беруть активну участь у проведенні учнівських конкурсів духовно-морально спрямування, олімпіад, євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, заходів під час проведення  у школах Тижня Віднови Духа. Викладання курсу «Основи християнської етики» в загальноосвітніх навчальних закладах міста відбувається за умови письмової згоди батьків. Крім того, батькам  надається можливість вільно відвідувати уроки та позакласні заходи з предмета.

Щороку у місті проводиться ІІ етап учнівської олімпіади «Як ти знаєш Біблію?»  та ІІ етап конкурсу творів на морально-етичну тематику «Бог-Україна-Родина і я».

Відповідно до Договору про співпрацю від 10 січня 2003 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківською єпархією УГКЦ відбувається проведення євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, які  загалом пропагують найбільші дві цінності українського народу – побожність і патріотизм.

  Організація безперервного фахового розвитку педагогів на основі сучасних професійних стандартів і вимог – один з найважливіших напрямків роботи департаменту освіти та науки. З цією метою для вчителів курсу «Основи християнської етики» проводяться різні форми методичної роботи: семінари-практикуми, засідання творчої групи, круглі столи, майстер-класи,  виїзні семінари до паломницьких місць.

Вчителі курсу беруть активну участь у проведенні конкурсів фахової майстерності. 24-25 березня 2016 року на базі науково-дослідницької лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія» відбувся ХІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Учитель року з предметів духовно-морального спрямування».

Відповідно до рішення журі XІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Учитель року з предметів духовно-морального спрямування — 2016»  ІІ місце посіла Оксана Стеблина (с.Єремія), вчитель християнської етики Івано-Франківської приватної школи  «Католицька школа святого Василія Великого». Також с.Єремія перемогла у номінації конкурсу  «Вдале вирішення проблемної ситуації духовно-морального змісту», за що нагороджена річною передплатою християнського духовно-просвітницького журналу «Слово вчителю».

Підсумовуючи вищезазначене, вважаємо, що  вивчення предметів духовно-морального спрямування, сприятиме загальному зростанню ролі моралі в житті суспільства.

Окрім того зазначаємо, що за рахунок варіативної складової навчальних планів в загальноосвітніх навчальних закладах буде продовжено вивчення інших курсів, зокрема «Історія м.Івано-Франківська», «Мій Івано-Франківськ», «Рідний край», а також розпочнеться вивчення курсу «Основи енергозбереження».

Нагадаємо, нещодавно на сайті електронних петицій зареєстрували звернення про відокремлення освіти від релігії. за короткий час петиція набрала потрібну кількість голосів. Водночас 19 червня з’явилася петиція «Про недопущення виключення предмету "Християнська етика" з навчальних планів освітніх закладів».