Прикарпатців застерігають від інфекційних небезпек улітку


Улітку можна підхопити чимало різноманітних інфекційних хвороб, наслідки яких можуть бути вельми невтішними для здоров’я.

Про основні небезпеки розповідає доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології ІФНМУ Тарас Кобрин.

В літню пору найперше активуються кишкові інфекції, які найчастіше потрапляють в організм разом із водою та немитими овочами і фруктами. Варто зазначити, що, окрім бактеріальних, значного поширення улітку набувають вірусні кишкові інфекції, які, до речі, досить часто діагностують на Прикарпатті. Наприклад, ентеровірусна інфекція, якою нерідко хворіють діти. Перші симптоми недуги такі ж, як і при ГРЗ, однак уже через кілька днів з’являються різноманітні прояви ураження кишківника. Важливо чітко встановити природу кишкової інфекції, адже якщо вона виникла внаслідок вірусу, а не бактерій, то для лікування немає сенсу призначати антибіотики.

Інший вид інфекцій може передаватися через укуси комах, в першу чергу кліщів. Йдеться про такі небезпечні недуги як кліщовий енцефаліт, який вражає центральну нервову систему, і хворобу Лайма, яка щороку все частіше зустрічається в Івано-Франківській області. Найпершою ознакою хвороби Лайма є те, що після укусу кліща на ураженому місці утворюється почервоніння, яке протягом певного часу не зникає. У такому разі важливо вчасно призначити лікування – тоді можна уникнути негативних наслідків для здоров’я. В іншому випадку недуга може перерости в хронічну форму і проявитися через кілька років у вигляді  ураження центральної нервової системи або незворотньої деформації суглобів.

«Якщо вкусив кліщ, потрібно коловими рухами за допомогою пінцету його витягнути самому або звернутись у травмпункт, – пояснює медик. – Потім необхідно деякий час спостерігати за місцем укус. Якщо там з’являється почервоніння (інкубаційний період до 30 днів), тоді варто насторожитися і негайно звернутися до лікаря».

Ще одними джерелами інфекцій є комарі, які через укус можуть передавати деякі види гельмінтів. Йдеться про таку недугу як дирофіляріоз – гельмінтоз, який часто проявляється підшкірними вузлами, що мають вигляд фурункулів. «Тоді людина, як правило, звертається до хірурга. Після невеличкого оперативного втручання лікар витягує звідтіля гельмінта, – розповідає Тарас Кобрин. – В гіршому випадку глисти розносяться лімфо- чи кровотоком у різні внутрішні органи».

У будь-якому випадку за перших ознак інфекційного захворювання необхідно звернутись за медичною допомогою до свого сімейного лікаря чи інфекціоніста, як наголошує Тарас Кобрин.