Адміністратора групи у Facebook засудили за заклики приєднати Закарпаття до Угорщини


Ужгородський міськрайонний суд засудив на три роки умовно адміністратора групи «Karpatalja nem Ukrajna» («Закарпаття не Україна»), який закликав відділити Закарпаття від України і перейти під юрисдикцію Угорщини.

«Перебуваючи на території Угорщини у місті Будапешт чоловік розповсюдив у групі матеріали, що містять публічні заклики до невизначеного кола осіб (переважно етнічних угорців, що проживають на території України) до зміни меж території та державного кордону, тобто поширив ідею сепаратизму, а саме відокремлення Закарпаття від України та передачу його під юрисдикцію Угорщини», – вказано в опублікованому 19 серпня вироку суду, пише Zaxid.net

Від 2014 року чоловік публікував у групі статті та зображення із закликами до відділення Закарпаття, зокрема карти Угорщини із домальованою Закарпатською областю. Окрім цього він закликав провести референдум з питанням про відділення Закарпаття від України.

У матеріалах справи також згаданий ефір російської передачі «Вести» на каналі «Россия 1», під час якого засуджений заявив, що потрібно боротися, аби звільнити Закарпаття від української влади.

Під час судового засідання чоловік визнав вину і попросив суддю затвердити угоду із прокуром, якою замість п'ять років ув'язнення було передбачене покарання у три роки умовно.

Суддя не заперечив про такої угоди, відтак чоловіку таки призначили покарання у три роки умовно. Окрім цього він має сплатити ще понад 14 тис. грн за проведення експертиз.

Зазначимо, що сама спільнота «Karpatalja nem Ukrajna» від весни 2016 року не є активною у Facebook.