Близько сотні проектів обласного Конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування будуть реалізовуватися у 2016 році


97 проектів обласного конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування будуть реалізуватися у 2016 році на загальну суму 22,9 мільйонів гривень. В тому числі 12,2 мільйонів гривень – з обласного бюджету, 4,3 мільйонів гривень – з місцевих бюджетів і 6,4 мільйонів гривень – від організацій партнерів.

Про порядок отримання коштів з обласного бюджету та реалізацію програми йшлося під час наради першого заступника голови обласної ради Василя Гладія із головами місцевих рад - переможцями шостого обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Василь Гладій поінформував присутніх що упродовж 2011-2015 років обласною радою організовано і проведено п’ять конкурсів, на які подано 727 проектів. З них практично половина отримала фінансову підтримку у реалізації – переможцями визначено майже 350 проектів.  Загальна сума коштів, залучена для виконання, склала 47,6 мільйонів гривень, в тому числі 24,3 мільйонів - з обласного бюджету, 10,1 - з місцевих бюджетів і 13,2 мільйонів гривень  - від організацій-партнерів.

Таким чином, спільними зусиллями обласної ради, територіальних громад та партнерів вже завершені та в перспективі будуть реалізовані проекти, які є найбільш важливими та потребують першочергового вирішення. Це проведення ремонтів у 68 школах, 37 дитячих садках, 37 клубах, 12 лікарських амбулаторіях, 52 об’єктах спортивної інфраструктури. Крім того, у 34 населених пунктах відновиться вуличне освітлення, а в 42 покращиться благоустрій.

Загалом за шість Конкурсів переможцями визнано 444 проекти, найбільше переможців є у Богородчанському (55 проектів), Тисменицькому (51) і Коломийському (38) районах.

Найактивніші місцеві ради:

- Надвірнянська міська рада Надвірнянського району визнана переможцем 13 проектів;

- Ланчинська селищна рада Надвірнянського району – 6 проектів;

- Дзвиняцька сільська рада Богородчанського району, Стебнівська сільська рада Верховинського району і Боднарівська сільська рада Калуського району – по
5 проектів;

- Семаківська сільська рада Городенківського району, Станьковецька сільська рада Долинського району, Кадобнянська сільська рада Калуського району, Рожнятівська селищна рада Рожнятівського району, Поберезька сільська і Єзупільська сещна ради Тисменицького району та Тисівська сільська рада Болехівської міської ради – по 4 проекти.

Рішенням обласної ради від 09.10.2015. № 1773-39/2015 прийнято нову Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки, у якій затверджено нове положення про обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Дане Положення доповнено розділом “Процедура реалізації проектів (програм)”, яким передбачено порядок отримання коштів з обласного бюджету, реалізації проектів та відповідальність за невиконання проекту.

Начальник відділу забезпечення моніторингу обласних програм та аналізу бюджету виконавчого апарату обласної ради Назар Косаревич та його заступник Юрій Цимбалюк детально поінформували голів місцевих рад про особливості реалізації шостого обласного Конкурсу та вимоги до переможців передбачені Положенням про обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.