Чому корисно читати перед сном


Якщо ви відчуваєте, що стрес стає частиною вашого повсякденного життя, вам обов’язково потрібно знайти цікаву книжку. Згідно із сучасними дослідженнями, читання знижує відчуття тривоги та допомагає тілу розслабитись.

Всі ми боїмось обов’язків. Ми скануємо, перегортаємо, переглядаємо, але рідко читаємо. Ми швидко пробігаємо очима дописи в Фейсбуці, перевіряємо пошту і дивимось ролики з танцюючими котами, але не запам’ятовуємо того, що бачимо. В середньому кожен з нас витрачає 15 секунд на прочитання онлайн-статті, пишуть Мізки.сom.

В 2014 році дослідники з Pew Research Center встановили, що кожен четвертий дорослий американець в попередньому році не прочитав жодної книги.

Що стосується українців, то за останні роки (з 2010 по 2014 рр.) кількість любителів почитати зменшилась: у віковій категорії 45-65 років на 7,4%, а серед молоді — на 6,8%. Про це свідчать результати дослідження маркетингової компанії “TNS”, яка опитала більше 50 тисяч людей віком від 12 до 65 років.

Згідно із їхнім дослідженням, в 2014 році кількість людей, які взагалі не читають, становила 42%.

Однак ті, хто читає книги, можуть похвастатись кращою пам’яттю і високими розумовими здібностями на всіх етапах життя. Окрім цього, вони краще виступають на публіці, продуктивніше мислять і, відповідно до деяких досліджень, в цілому кращі за інших.

Стосовно звички читати перед сном, варто зазначити, що вона допомагає боротись із безсонням: дослідження, проведене в 2009 році в Університеті Сассекса, показало, що 6 хвилин читання знижують відчуття стресу на 68% (тобто, така звичка розслабляє краще, аніж музика чи горнятко чаю). Читання допомагає очистити свідомість і підготувати тіло до сну.

За словами психолога та автора дослідження доктора Девіда Льюіса, книга — це щось “більше, аніж просто відволікання, вона допомагає активно залучати уяву”, а це, в свою чергу, “змушує нас змінити стан свідомості”.

І неважливо, яку книгу ви оберете, художню літературу чи наукову, головне, щоб сам процес читання вас захопив.

Тому що, якщо свідомість залучена в світ, побудований зі слів, напруга випаровується і тіло розслабляється, прокладаючи шлях до сну.