Два прикарпатські нардепи не підтримали роздержавлення преси, ще один - голосував проти


Сьогодні, 24 листопада Верховна Рада ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

За відповідний законопроект № 1123 за основу і в цілому проголосували 260 народних депутатів, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Закон передбачає роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ або перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання.

Як вказано у проекті закону, визначення розміру частки, що належить державі у майні редакції, здійснюється відповідно до законодавства про приватизацію.

Серед прикарпатських народних обранців законопроект підтримали Юрій Тимошенко, Михайло Довбенко, Анатолій Матвієнко, Олександр Шевченко, Юрій Бабій та Юрій Дерев'янко. Ще два нардепи не голосували - Володимир Шкварилюк та Анатолій Дирів. Ігор Насалик був відсутній. Натомість Юрій Соловей висловився проти. Мовляв, приватний засіб масової інформації не буде більш об'єктивним, аніж державний.

Тим не менш, експерти вважають позбавлення ЗМІ від тиску місцевої влади необхідним. Адже фінансування з бюджету не дає медіа бути об'єктивним в оцінці тих чи інших дій чиновників а перетворює їх на "кріпаків". Окрім того, фінансування цих засобів масової інформації з обласного чи міського бюджету теж влітає в копієчку.