Фірма прикарпатського нардепа позбулась "переваг" у тендерах на ремонт доріг


Антимонопольний комітет України скасував дискримінаційні вимоги у тендерній документації Служби автомобільних доріг, що діяли на користь наближеної до прикарпатського нардепа Олександра Шевченка фірми "ПБС".

Про це йдеться у рішенні постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, передає кореспондент Бліц-Інфо.

Слід зауважити, з 2015 року тендерний комітет САД у Івано-Франківській області визнав ТОВ «ПБС» переможцем одинадцяти закупівель на суму 2 997 540 641,00 грн. на будівництво прикарпатських доріг. При цьому ціна будівництва 1 км дороги від «ПБС» коливається від 6 до 10 млн гривень, що наразі є чи не найвищою в Україні.

Таке рекордне освоєння державних коштів відбулось завдяки змінам у правилах проведення держзакупівель, які САД у Івано-Франківській області внесла у 2015 році. Зокрема, було значно укрупнене об’єми виконання робіт через об’єднання декількох тендерів в один.

Треба підкреслити, фірму "ПБС" пов'язують з народним депутатом Олександром Шевченком.  Сам Шевченко неодноразово лобіював інтереси "ПБС", не приховуючи, що має до неї стосунок. До слова, у 2015 його звинувачували у тиску на САД та тендерний комітет Тодішній керівник САД Микола Проців заявляв, про тиск та погрози від прикарпатських обранців. Він стверджував, що один із депутатів вимагає долучити його фірму до ремонту дороги Н-09, на яку мають виділити близько 460 мільйонів гривень.

І як наслідок – відбулося різке здорожчання вартості робіт через втрату конкурентного середовища. Адже умови тендерів фактично прописувались під перемогу компанії "ПБС". Іншим учасниками торгів в більшості випадків формально були компанії "Дорлідер" та "Автомагістраль Південь", які по суті були субпідрядними організаціями ПБС по будівництву доріг Івано-Франківськ-Львів та Івано-Франківськ-Чернівці. Інші компанії через дискваліфікаційні вимоги до участі в торгах не допускались.

Зокрема, САД в Івано-Франківській області в умовах закупівель прописувалось наявність досвіду виконання робіт на суму понад 200 млн, при цьому вартість виконаних робіт (надання послуг) повинна становити не менше 100 млн грн. Це автоматично ставало бар'єром для участі інших компаній. При тому, Законом України «Про публічні закупівлі» не передбачене право замовника встановлювати  граничну вартість аналогічних договорів.

Тож АМКУ прийняв рішення зобов'язати САД в Івано-Франківській області внести зміни до тендерної документації та усунути дискримінаційні вимоги. 

До теми: Тендерний фарс: Фірма нардепа Олександра Шевченка виграла підряд на ремонт дороги, завищивши ціну на 70 мільйонів

Фірма нардепа Шевченка отримає ще 93 мільйони на ремонт траси Івано-Франківськ-Львів

ДФС підозрює фірму, наближену до нардепа Шевченка, у розкраданні 25 млн грн

Нардеп Шевченко нахамив меру Косова через незручне запитання про вартість ремонту дороги фірмою ПБС

Фірму нардепа Шевченка підозрюють у завищенні на 22 млн грн ціни будматеріалів для траси на Прикарпатті