Франківські чиновники відмовили бійцю АТО в земельній ділянці, посилаючись на статус переселенця


Держава обіцяє бійцям АТО пільги у різних соцпослугах. Окрім того, учасники бойових дій можуть отримати при зверненні земельні ділянки під будівництво, садівництво чи городництво. Однак останнього вже довгий час на Івано-Франківщині не вистачає.

До редакції Бліц-Інфо звернувся переселень з Алчевська, боєць батальйону "Івано-Франківськ" Костянтин Солдатко, щоб відстояти своє право на одержання земельної ділянки під будівництво.

Чоловік переїхав до Івано-Франківська разом з дівчиною півтора року тому. Тут поступив до вишу, одружився. Спочатку працював охоронцем, а через деякий час пішов до батальйону "Івано-Франківськ" у складі якого вже тричі їздив до Маріуполя.

По завершенню першої ротації йому видали довідку "Про безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України", яка є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій. З того часу минуло більше півроку, однак до цього часу Костянтин так і не отримав статусу. 

Повернувшись до Івано-Франківська чоловік виявив бажання отримати земельну ділянку для будівництва житла, тож подав заяву у ЦНАП.

"Я подав заяву з усіма потрібними документами ще у серпні минулого року. Спочатку не було часу взнавати щодо відповіді, а через деякий час дізнався, що мені відмовили. Хоча повинні були покласти на чергу", - зазначає боєць.

Чоловік запевняє, що незалежно від того, де проживає він має право претендувати на землю. До того ж має на руках довідку, яка надає йому статус УБД до отримання відповідного посвідчення.

До слова, учасники бойових дій згідно 14 пункту статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" повинні отримувати ряд пільг, серед яких "першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва".

У відділу обліку та розподілу житла МВК опираючись на положення "Про умови постановки громадян на облік та розподіл земельних ділянок під індивідуальне будівництво", яке  затверджене рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 452 від 17.11.2006 року. Відмову мотивували тим, що "земельні ділянки під індивідуальне будівництво надаються громадянам, які постійно проживають та зареєстровані  в Івано-Франківську, та перебувають на обліку громадян, які бажають отримати земельну ділянку під індивідуальне будівництво. Тому, Вам відмовлено у постановці на земельний облік при міськвиконкомі у зв’язку з відсутністю постійної реєстрації в Івано-Франківську".

За словами керівника "Об'єднаної спілки учасників та ветеранів АТО Прикарпаття" Тараса Шпука, Констянтину відмовили безпідставно. Адже згідно закону України, кожний громадянин має право претендувати на земельну ділянку, незалежно де він зареєстрований.

"Не розумію на чому грунтувалась відмова", - обурюється Шпук.

Він додає, що Спілка вже стикалася з такими ситуаціями. Як одним із варіантів активіст рекомендує бійцю судитися, якщо не вдасться відстояти своє право.

Тож кореспондент Бліц-Інфо звернувся за роз’ясненнями у відділ обліку розподілу житла. Адже виходить, що положення, затверджене виконавчим комітетом суперечить чинному законодавству.

Провідний спеціаліст відділу Оксана Станіславська запевняє, що наразі готуються зміни до даного положення. 

"У ньому буде прописано про те, що тимчасово переселені особи мають право ставати на земельний облік в Івано-Франківську. Просто потрібно трішки почекати, адже профільний заступник міського голови зараз знаходиться на лікарняному. Як тільки він вийде - питання винесуть на виконком", - виправдовується посадовець.

Тож і Костянтину Солдатку радять ще трохи зачекати та через деякий час знову спробувати стати на земельну чергу.

Втім, не зовсім зрозуміло, чим керувались посадовці десять років тому, приймаючи положення, що суперечить законодавству. Слід додати, що бойові дії тривають вже близько двох років, а історія, що трапилася з Костянтином не єдина в місті. Тож очевидно, що внесення змін у вищезгадане положення давно уже на часі.