Голова ІФ облради Василь Скрипничук: «Я не помітив вигоди для громади від видобутку сланцевого газу»


Сьогодні голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук провів прес-конференцію, на якій розповів про діяльність обласної ради за липень місяць. Зокрема, зупинився на Угоді про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на території Івано-Франківщини іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра-Олеська».

Наразі відбулось 2 засідання робочої групи під керівництвом Василя Срипничука, яка проводить аналіз Угоди про розподіл вуглеводнів. За цей час уже подано 9 пропозиції та 129 поправок до Угоди.

«Наскільки нас послухає Кабмін, я не можу судити», - говорить Скрипничук. Івано-Франківська обласна рада повинна прийняти рішення про узгодження чи не узгодження даної Угоди. Як зазначає голова облради, у робочої групи є багато суттєвих зауважень юридичного і соціально-економічного характеру. Проте найвагоміші – екологічні.

За словами Василя Скрипничука, депутати обласної ради будуть мати дуже обмежений вибір. «З одного боку, якщо погодити Угоду, це «гра на руку» приватній іноземній фірмі «Шеврон» і фірмі «Надра-Олеська», зареєстрованій в Києві. З іншого, якщо не погодити, це буде розцінено грою на руку Росії», - говорить Скрипничук.

На його думку, для видобутку сланцевого газу необхідно створити комунальне підприємство, яке було б під контролем депутатського корпусу та громади Івано-Франківщини.

«Я поки що не помітив вигоди від видобутку сланцевого газу на Івано-Франківщині. Якщо я їх і дальше помічу, я особисто не голосуватиму, - коментує Василь Скрипничук. – Якщо будуть забезпечені економічні інтереси області, то обласна рада може і проголосувати».

Угоду про розподіл вуглеводнів можуть затвердити в обхід Івано-Франківської обласної ради. В цьому переконаний голова облради Василь Скрипничук. За його словами, згідно закону, дана Угода повинна узгоджуватися «органом місцевого самоврядування». При цьому, в законі не вказано якого саме рівня повинен бути цей «орган місцевого самоврядування». Тобто, Угоду може узгодити сільська рада, після чого і розпочнеться видобуток сланцевого газу на Прикарпатті.