Голова облради Олександр Сич зустрівся з маршалеком Опольського воєводства Анджеєм Булою


Голова обласної ради Олександр Сич зустрівся з маршалеком Опольського воєводства Анджеєм Булою. У складі делегації з Польщі на Прикарпаття також завітали член правління Опольського воєводства Шимон Оглаза та інспектор Департаменту міжнародного співробітництва і промоції регіону Маршалківської адміністрації Опольського воєводства Аліна Дорош.

З українського боку в зустрічі взяли участь перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, начальник відділу з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності Юрій Цимбалюк, голова постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму Ігор Дебенко.

Очільник облради Олександр Сич розповів делегатам про реорганізацію структури обласної ради, в результаті якої створено новий відділ з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності. А також акцентував на створенні нової депутатської комісії з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

"В нас є досвід, на мою думку один з найкращих в Україні, по внутрішній проектній діяльності. Зокрема, добрих п’ять років на Прикарпатті діє спеціальний конкурс проектів та програм місцевого самоврядування. Тепер ми хочемо виходити на зовнішні аспекти проектної діяльності, зокрема і на теренах Європейського Союзу. Знаємо, що Ви маєте позитивний досвід у цій сфері і потребуємо Вашої допомоги та сприяння. Ми бачимо у Вас хороших друзів і відкриті до різносторонніх контактів для розвитку бізнесу, залучення інвестицій, людських взаємин, активізації наукової, молодіжної, культурної та спортивної співпраці," – додав Олександр Сич.

Анджей Була позитивно відгукнувся про нововведення в обласній раді. І висловив сподівання, що профільні комісії та відділи Івано-Франківської обласної ради та Опольського воєводства працюватимуть над спільними проектами. "Було б добре, аби зустрілися найкращі практики, які займаються проектною діяльністю кожного дня, і мали змогу поспілкуватися. Все йде вперед. Змінюється життя, змінюється політика і ми повинні бути готовими до таких змін. Наші регіони мають бути прикладом співпраці для інших. Зокрема, плануємо створити так званий бюджет міжнародного співробітництва. Відповідно зможемо фінансувати візити української молоді, людей, які зацікавлені в освітній, культурній, спортивній співпраці тощо. В свою чергу ви б надавали невелику фінансову підтримку польській громаді," – відзначив Анджей Була.

Під час зустрічі сторони також говорили про відзначення 15-річчя співпраці між Івано-Франківською областю та Опольським воєводством. Відповідна угода про міжрегіональну співпрацю була підписана 5 жовтня 2001 року в місті Ополє. В її рамках ефективно співпрацюють Богородчанський район і повіт Олесно, Долинський район і Опольський повіт, Тисменицький район і гміна Стшельце Опольське, Городенківський район і гміна Бжег, місто Яремче і Намисловський повіт.

Задля активізації міжрегіональних відносин в обласній раді підготують програму співпраці з Опольським воєводством на наступні п’ять років  і закладуть в обласному бюджеті відповідне фінансування для її реалізації. А вже незабаром буде організована зустріч бургомістрів Опольського воєводства та голів міст Івано-Франківської області.