Головний комунальник розповів, за якою схемою у Франківську ремонтують дороги


Директор департаменту житлово-комунального господарства Михайло Смушак під час оперативної наради у міського голови розповів, скільки потрібно виготовити документів та пройти інстанцій, аби провести ремонт дороги, вистелити бруківку чи встановити лавочку у дворі.

За словами Смушака, здійснення технічного нагляду за якістю виконання ремонтних робіт складається з кількох важливих етапів. 

"Одним із важливих напрямків роботи нашого департаменту є виконання поточних та капітальних робіт. Тож вся відповідальність за організацію та виконання робіт, контроль за якістю лягає на службу технічного нагляду. Це фактично люди, які здійснюють супровід об'єкта від моменту, коли з'являється завдання і до аж до оплати та контролю гарантійних термінів", - підкреслив чиновник.

У технічній службі працює п'ятеро сертифікованих Міністерством регіонального розвитку працівників з великим досвідом роботи та троє молодих інженерів. Втім, Смушак зауважує, що останні два роки на службу технічного нагляду випадає дуже великий об'єм робіт.

"До прикладу, у 2016 у нас було більше 355 великих об'єктів та понад тисячу малих.  Якщо треба становити лавочку, то технічний шлях незмінний - потрібно виготовити такий ж перелік документів, як і для капітального ремонту дороги", - зауважив Михайло Смушак.

Водночас, головний комунальник зауважив, що віднедавна також ввели функцію внутрішнього контролю, що дає змогу виконати додаткові роботи чи виправити недоліки ще на стадії виконання.

"Також у нас є контроль гарантійних термінів. Адже на дороги є гарантія, тож спеціальна комісія регулярно здійснює огляди, аби у разі потреби виконавець виправив недоліки", - розповів присутнім начальник департаменту.

Натомість міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зауважив, що контроль за виконанням ремонтних робіт у місті потрібно посилити.

"Технагляд повинен бути не просто формальністю. Аби не було так, що тендер фірма виграла, а нічого не робить чи робить абияк. Крім того, прописуємо в договорах з підрядниками систему жорстких штрафів за кожен день протермінування ремонту", - зауважив свободівець.