Івано-Франківщина — серед «чотирьохтисячників»


Звичайно, всі пам’ятають вислів про те, що є брехня, нахабна брехня і статистика. У кожному конкретному випадку важко заперечити це твердження, оскільки статистика відображає середнє значення. А це — як середня температура у лікарняній палаті: хтось уже помер, а у когось гарячка, але в середньому у всіх — 36,6о.

Втім, статистика — таки корисна річ, і коли трохи задуматись над тими даними, нехай навіть усередненими, вони дадуть добру поживу для роздумів та певних висновків, пише Галичина.

Зокрема, нещодавно Держстат оприлюднив дані про середню заробітну плату в Україні за грудень минулого року (зі статистикою завжди так: всі дані йдуть із запізненням, коли більшим, коли меншим). Отож як свідчать безпристрасні фанати цифр, реальна зарплата в Україні в грудні порівняно із листопадом збільшилася на 18,6%, а до грудня 2015-го — на 11,6%. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у грудні становила 6 475 грн., що в чотири рази вище чинного на той час рівня мінімальної зарплати (1 600 грн.). Втім, якщо порівняти із новим рівнем мінімальної зарплати, який в Україні офіційно запроваджено з початку 2017 року, то виявиться, що середній заробіток одного українця, котрий працює офіційно і чиї дані потрапляють до обліку статистики, лише вдвоє більший від нової «мінімалки».

Думаю, що багатьом буде цікаво, а де ж, у якій сфері в нашій державі офіційно заробляють найбільше? Ми виокремили лише трьох лідерів за цим показником. Отже, на третій позиції — сфера «інформації та телекомунікації», де середня зарплата становить 11 164 грн. на грудень минулого року. Трохи більше отримують за свою роботу фінансисти і страховики — 11 715 грн. А безперечними лідерами наприкінці минулого року були працівники авіаційного транспорту, чия середня заробітна плата, згідно з даними Держстату, становила 27 345 грн. 

Що ж до тих, хто заробляє найменше, то тут аутсайдери розташувались так: найменше отримують за свою роботу працівники поштової та кур’єрської справ — 3 438 грн., майже на тисячу більше отримують працівники з тимчасового розміщення і організації харчування — 4 229 грн., сільського господарства — 4 417 грн. і, як це не парадоксально, працівники охорони здоров’я — 4 689 грн. Нагадаємо, що це дані на грудень минулого року. 

І ще один цікавий аспект: а де ж працювати і жити найкраще? Відповідь на це запитання дають дані того ж Держстату в розрізі регіонів. Отже, при середній заробітній платі в країні загалом у 6 475 грн. в останній місяць минулого року п’ятірка регіонів із найменшим офіційним середнім заробітком виглядає так: Тернопільська область (4 781 грн.), Чернігівська (4 804 грн.), Кіровоградська (4 927 грн.) Івано-Франківська (4 993 грн., або 77,1 відсотка від середньої заробітної плати в країні) та Житомирська область (4 997 грн.) Зауважимо, що це всі регіони, які входять до категорії «чотирьохтисячників», у решті — середня заробітна плата, принаймні за даними статистики, перевищує позначку в 5 тисяч гривень. 

Що ж до регіонів з найвищим середнім рівнем офіційних доходів, то тут лідирує, безумовно, місто Київ із середнім заробітком у 11 094 грн., далі йде Донецька область без окупованої частини — 7 111 грн., а також Одеська — 6 535 грн. 

Додамо до цього, що наші сусіди львів’яни заробили в середньому у грудні торік 5 623 грн., закарпатці —  5 597 грн., а буковинці — 5 058 грн.

Зважаючи на ці дані, можна зробити певні висновки про найбагатші та найбідніші регіони країни. Зауважимо, що сільськогосподарське Тернопілля завжди протягом останніх років було на останній позиції і за рівнем життя, і за рівнем заробітків. Так само, як Київ лідирував за всіма показниками. Втім, позиція Івано-Франківщини як четвертої з кінця, думаю, навряд чи задовольняє наших краян. і чи не цей показник мав би стати визначальним в оцінці роботи влади регіону?

Не можна не згадати і про те, що з нового року мінімальну заробітну плату в Україні примусили підвищити вдвоє. Причому, як запевняли нас урядовці, це не вплине на інфляцію та буде загальним благом. Втім, уже нині фахівці з Нацбанку стверджують, що таке підвищення мінімальної заробітної плати попри підвищення валового внутрішнього продукту на  піввідсотка спричинить також і один відсоток додаткової інфляції. Про всі наслідки такого кроку ще рано говорити, однак про деякі можна сказати вже. Ось що написав наш колега, редактор львівської газети «Ратуша» Микола Савельєв: «Я керівник і редактор комунального підприємства «Львівська міська газета «Ратуша». Після збільшення мінімальної зарплати до 3 200 гривень УСі в нашій редакції матимуть по 3 200 гривень. Прибиральниця, водій, коректор, літредактор, бухгалтер, журналісти, заввідділом, заступники. Хоча насправді після сплати податків вони отримають на руки 2 576 гривень. ДО підвищення мінімалки ВДВІЧІ вони отримували на руки в середньому 2 147 гривень. ЦЕ ВСЕ, що ви повинні знати про підвищення мінімальної заробітної плати ВДВІЧІ».

Наразі залишимо питання про справедливість такої оплати праці на розсуд тих, хто приймав це рішення, та наших читачів. Втім, з огляду на те, як працюють промислові та аграрні підприємства області, навряд чи можна сподіватись на те, що Прикарпаття залишить своє місце — четверте знизу — у шкалі середнього заробітку найближчим часом. Хіба має статись якесь диво...