Івано-Франківськ в тренді: Еко-котельня нарощує потужність


Сучасна і незалежна від російського газу: в Івано-Франківську на біопаливі запрацювала ще одна котельня - на вул. Тролейбусній, 40а.

 З котлом потужністю 4 МВт на дерев’яній трісці вона наразі є найбільшою в місті котельнею, що використовує альтернативні джерела палива. Хоч працює вона вже близько місяця урочисте відкриття відбулось лише 15 грудня, пов’язане з візитом до Івано-Франківська поважних гостей. Серед них: керівник відділу підтримки реформ Посольства Швеції в Україні Генрік Вітфельдт та уповноважений міністр Посольства Литви в Україні Гвидас Керушаускас.

Як розповів директор ДМП «Теплокомуненерго» Василь Рущак, проект реалізували коштом Європейського банку реконструкції та розвитку і завдяки гранту шведського уряду. Вартість модернізації – понад 1 млн. євро, і дві третини суми становить саме грант від скандинавів. Це значна допомога для міста, адже дозволила зекономити чималі кошти на реалізацію проекту. Генрік Вітфельдт зазначив: щорічно Королівство Швеція виділяє для України фінансову допомогу у розмірі 25-30 млн. євро. Ці кошти перш за все спрямовують на програми захисту екології та енергоефективності.

Переможець тендеру – литовська фірма «Енерстена» - встановила нове обладнання на Тролейбусній та провела налагоджувальні роботи. Фахівці продовжують технічний супровід котельні, доки та не запрацює на повну потужність. Загалом за рік завдяки цьому проекту місто зекономить 2,6 кубічних метрів газу та 200 тис. кВт/год. електроенергії. Проект модернізації котельні повністю себе окупить за 3 роки.

«Основна перевага цієї котельні навіть не в дешевій екологічній сировині, а в тому, що відтепер мешканці теплового району матимуть безперебійно гарячу воду. Це 2 школи, 2 садки, 59 житлових будинків і низка інших будівель. На майбутнє плануємо переключити до котельні й інших абонентів Пасічної. Це не перший, проте дуже вагомий крок Івано-Франківська до енергетичної незалежності. І я дивуюсь, чому держава не підтримує такі програми» - зауважив міський голова Руслан Марцінків. На цьому не зупиняються і наступною планують модернізувати котельню на вул. Дорошенка, Довгій, у перспективі - котельня на вул. Симоненка.