Карітас не припинить опікуватись дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах


Івано-Франківський Карітас продовжує соціальні програми із опіки над дітьми, адже в умовах сьогоднішньої кризи дуже важливо не припиняти допомогу малозабезпеченим родинам та сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах

Так, минулого тижня на базі управління освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА відбувся круглий стіл «Продовження ініціатив направлених на забезпечення соціальної реінтеграції та покращення соціальної безпеки дітей», у якому прийняли участь представники влади, соціальні педагоги та практичні психологи, працівники Карітасу.

У Карітасі велику увагу приділяють роботі з дітьми, їхньому соціальному захисту, а також створенню умов для фізичного, інтелектуального й духовного розвитку, майбутньої повноцінної життєдіяльності. Вирішення проблем дітей, які опинились у складних життєвих обставинах можливе завдяки комплексному підходу і залученню усіх зацікавлених осіб: дітей, батьків (опікунів), педагогічних працівників, представників соціальних служб, церкви, громади.

Саме завдяки налагодженій співпраці з управлінням освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА з 2010 року Карітас вивчає потреби та надає допомогу дітям та сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах.  Зусиллями соціальних працівників Карітасу та працівників психологічної служби системи освіти протягом 2010-2014 років програмою соціально-психологічної підтримки було охоплено 113 дітей зі шкіл району. Начальник управління освіти Богородчанської РДА Іван Дрогомирецький, відмітив важливість та актуальність продовження спільної роботи освіти та Карітасу, особливо в сучасних складних соціально-політичних, економічних умовах.

Учасникам зустрічі презентували проект «Консультаційний центр для дітей та сімей», який діятиме впродовж 2015-2016 рр. Він передбачає надання психологічної допомоги та продовження соціально-педагогічної роботи з дітьми з метою розвитку лідерських якостей, навичок самоаналізу, організацію дозвілля. Також проект залучить батьків до програми «Творимо світ безпечний для дитини», яка допоможе знайти оптимальні шляхи спілкування з дитиною, використання адекватних методів виховання й розвитку дитини та усвідомити власну роль у вихованні здорової особистості.

«Працівники психологічної служби системи освіти району готові до дієвої співпраці  щодо  соціально-психологічної підтримки дітей незахищених категорій та їх сімей. Адже, у рамках даного проекту, передбачено також навчання соціальних педагогів та практичних психологів основним аспектам формування лідерських якостей учнів» - наголосила  керівник психологічної служби Богородчанського відділу освіти Олександра Фесюк.

Учасники круглого столу поділилися позитивними змінами, які відбулися з дітьми після  залучення їх  до різноманітних заходів. «Можна перелічувати ще багато заходів та різного роду діяльностей, які в процесі реалізації програми позитивно вплинули на дітей. Вони навчилися знаходити у собі позитивні ресурси для життя, уміння краще розуміти людей та самих себе, покращили взаємостосунки у родині та рівень соціальної адаптації, стали більше відкритими, підвищили власну впевненість та самооцінку» - говорить  соціальний педагог Старунського НВК Руслана Іванків.

Захід відбувся в рамках проекту «Консультаційний центр для дітей та сімей» завдяки фінансовій підтримці Єпархії Грац (Австрія)