Кілька десятків ВНЗ позбавлять ліцензій


До кінця навчального року ліцензій позбавляться кілька десятків навчальних закладів університетського типу.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт. За його словами, це будуть ті навчальні заклади, що неспроможні надавати якісну освіту.

В інтерв'ю, зазначає Освіта.юа, міністр зазначив, що кількість вишів, у зв’язку із прийняттям Закону "Про вищу освіту", вже скорочена до 317. 

"Закон відокремив університетську освіту від освіти, що надається у коледжах та технікумах. Тому коледжі і технікуми, які були вписані як вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, зараз відділені від освіти, яку, умовно кажучи, можна назвати університетською і яка пов'язана з науковими дослідженнями", – сказав міністр.

"Але до кінця навчального року ми позбавимо ліцензій ще кілька десятків навчальних закладів університетського типу – це будуть ті навчальні заклади, що неспроможні надавати якісну освіту. Тому до кінця навчального року я прогнозую, що залишиться близько 270 вищих навчальних закладів", – повідомив Квіт.

За його словами, є вищі навчальні заклади, у яких нічого немає, окрім назви. 

"Якщо там є студенти і викладачі, то, звичайно, ми будемо дбати про те, щоб їх усіх влаштувати – це можливо, тому що ліцензованого обсягу у різних наших ВНЗ цілком достатньо для того, щоб безболісно перевести студентів", – зазначив міністр. 

Відповідаючи на питання щодо критеріїв, за якими будуть визначатися ВНЗ, яких буде позбавлено ліцензії, міністр освіти і науки зазначив, що у міністерстві визначено перелік навчальних закладів, які мають менше 200 студентів.

"Якщо менше 200 студентів, то ми попросили їх пояснити, як вони можуть виживати з економічної точки зору, адже університетська освіта передбачає комплексну освіту – це не курси якісь – різні предмети, різні блоки дисциплін – і тому треба мати усіх цих викладачів", – сказав Квіт.

За словами міністра, до переліку потрапило кілька бізнес-шкіл, у яких державний диплом отримують студенти, які купують тільки модулі, з яких складається все навчання.

"Далі кількість ВНЗ буде також скорочуватись. Але вимоги якості, яким мають відповідати університети, буде висувати Національна агенція з забезпечення якості вищої освіти. Агенція запрацює вже цього року – це незалежний орган, там не буде представників міністерства, тобто держави, там усі обираються за квотним принципом – від університетів державних комунальних і приватних, від студентів, Національної академії наук, працедавців, тобто професійно незалежних людей", – сказав міністр.