Конференція з проблем шкіл гірського регіону


20 вересня о 10:00 год. в ауд.25 (центральний корпус університету, вхід з вул. Шевченка) на базі Прикарпатського національного університету відбудеться ІІІ Міжнародна науково-практична конференція "Роль освіти у сталому розвитку гірського регіону" за участю науковців зі США, Польщі, Словаччини, Болгарії.

Напрями роботи конференції:
1) Етнокультурний, виховний та соціально-економічний потенціал  Карпатського регіону.
2) Рекреаційно-оздоровча та інвестиційна привабливість Карпат і Аппалач.
3) Професійна мобільність майбутнього фахівця в полікультурному просторі освіти.
4) Розвиток інклюзивного освітнього середовища в гірських школах Українських Карпат.
5) Проблеми та перспективи розвитку малочисельних шкіл в умовах
    трансформації європейського освітнього простору.
6) Розвиток особистості школяра в умовах гірського середовища.
7) Психологічні засади особистісного розвитку горян.

Метою конференції є обговорення широкого спектру актуальних освітніх, виховних, етнокультурних, соціально-економічних та інших проблем у контексті Рамкової конвенції про охорону і сталий розвиток Українських Карпат, нового Закону України «Про освіту», формування і реалізація ефективної освітньої політики в гірських регіонах, визначення цільових орієнтирів та завдань сталого розвитку Карпатського регіону як складової частини загальноєвропейського регіону Карпат, розроблення практичних кроків для їх досягнення.  Такі заходи сприяють розв’язанню конкретних проблем, що постають перед місцевими громадами, допомагають запобігти негативним впливам, які нівелюють національну та етнічну самобутність населення гірських регіонів, сприяють збереженню природного розмаїття й етнокультурних традицій, використанню досвіду розвитку освіти в гірських регіонах інших країн світу.

У конференції беруть участь відомі вчені, академіки Національної академії педагогічних наук України, доктори наук і професори з наукових установ, вищих навчальних закладів із 20 регіонів України, представники регіональних та місцевих органів влади, науковці з інститутів післядипломної педагогічної освіти, вчителі. Учасниками конференції є відомі зарубіжні вчені, зокрема науковці з США, які представляють 2 штати,  2 університети та 2 коледжі, а також Центр дослідження Аппалач (м. Береа, штат Кентуккі, США),   Польщі ,  Болгарії та Словаччини.