Легенди Станиславова. Депутат із Хриплина


Після революції 1848 року Австрія стала конституційною монархією та отримала однопалатний парламент – рейхстаг.

У виборах по станиславівському округу переміг українець Гриць Петришин – ґазда із приміського села Хриплин. Священик Амвросій Шанковський у своїх «Спогадах про недавню бувальщину» цікаво описує парламентську діяльність хриплинського депутата, пише Репортер.

«Це був добродушний і заможний, втім, дуже обмежений ґазда. У Відні йому було дуже нудно, особливо на засіданнях думи, де сидів біля отця Григорія Шашкевича. Аби тую скуку прогнати, купував наш посол повну пазуху булок та їв їх одну за іншою, доки їх не ставало, після чого засинав. Для голосування чи залишення зали його треба було будити, що зазвичай робив отець Шашкевич».

Якось Петришин отримав із дому листа, що в нього вкрали двох волів. Засмучений прийшов він на засідання, натовкся булок і заснув. А тоді у парламенті тривала бурхлива сесія. Йшлося про притягнення до відповідальності фельдмаршала Віндішгреца, який розстріляв франкфуртського посла Роберта Блюма за його участь у віденському повстанні.

Почалося поіменне голосування. При словах головуючого «Григорій Петришин!» отець Шашкевич штовхнув сусіда. Напівсонний, той піднявся зі свого місця і заволав на весь парламент: «Роберт Блюм і Роберт Блюм! Вже цілий тиждень нічого іншого, як Роберт Блюм. Застрелили, так і біс із ним! Краще видайте закон, аби волів не крали!».

Коли ж сусіди нагадали, аби він віддав свій голос за покарання фельдмаршала, Григорій махнув рукою і сказав «Най!». Головуючий зарахував це як німецьке «Найн», і Петришин набув слави затятого реакціонера.

Після повернення з сесії депутат казав односельцям, «що він у посли не годиться і в майбутньому туди належить людей розумних обирати».