Локація Експериментальна музика: Музичні скульптури Ган Ван Коолвіжка


16-18 червня, 10:00-17:00 на локації "Експериментальна музика" (Художній музей) у рамках фестивалю Porto Franko відбудеться відкриття Музичних скульптур Ганс Ван Коолвіжка

На час фестивалю у колишньому колегіальному костелі пресвятої Діви Марії розмістяться три унікальні музичні скульпутри нідерландського музиканта та креатора Ганса ван Коолвіжка.

„Bambuso sonoro“ (1991) – унікальний бамбуковий орган, один із центральних творів художника, в якому неповторне медитативне звучання поєднується з незвичним візуальним вирішенням інструмента.

„The Bells“ – дзвони, що звучать ніби у просторовій порожнечі.

У післявоєнний час орган костьолу був зруйнований, так само радянською владою була знищена дзвіниця церковного комплексу (наразі відновлена).

Таким чином обидві інсталяції, орган та дзвони виконуватимуть на час фестивалю функцію відроджених сакрально-перформативних символів.
„Glissando“ (2006) – мобільна звукова машина, яка з успіхом була представлена на різноманітних фестивалях в Нідерландах та Польщі.

Ганс ван Коолвіжк (1952) – нідерландський артист, перформер та винахідник музичних інструментів, з 1987 активно працює над створенням унікальних музичних скульптур, інструментів та інсталяцій, які представляє на різноманітних фестивалях, у музеях сучасного мистецтва тощо: від Лондона до Любліна, від Литви до Лісабона. Маніфестом художника можна вважати написану ним книгу “Звук це матерія”. Унікальні музичні скульптури артиста, такі як “Klankkaatser”, “Oerkaatser”, “Oer-Oorsprong” були розміщені в різноманітних музеях сучасного мистецтва в Нідерландах де вони викликають великий інтерес публіки та критиків. Роботи Ганса ван Коолвіжка фінансуються музичним фондом Нідерландів у кооперації з різноманітними іншими голландськими та іноземними фондами та інституціями.