Липень несе проблеми. Про зміни в управлінні багатоквартирними будинками


Минулого тижня в Івано-Франківську вдруге відбувся круглий стіл, учасники якого обговорили зміни в управлінні багатоквартирними будинками. Адже 1 липня все ближче, а питань не менше.

Простий і туманний

Нагадаємо, 1 липня минулого року почав діяти закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Мешканцям дали рік на те, щоб вони обрали собі управителя. Нині до того часу залишилося трохи більше двох місяців, пише Репортер

Франківці досі стикаються з проблемою вибору форми управління. Їх є три — управителя можна обрати рішенням зборів, створити ОСББ або всі питання вирішувати колективно. Від останнього варіанту застерігають юристи — з ким укладати нові договори, невідомо, та й крайнього знайти буде важко.

Під час першого круглого столу його учасники намагалися зрозуміти, що ж буде з тими будинками, мешканці яких до 1 липня цього року не визначаться з управлінням. За законом, його має призначити влада. Коли — невідомо, бо в законі про це ні слова. Пише лише, «в результаті конкурсу». Що то за конкурс — достеменно ніхто не знає.

Геннадій Пономаренко, начальник управління житлової політики департаменту ЖКГ, зазначив: закон є, а підзаконних актів немає. Саме тому ніхто не знає, як діяти.

Ініціатор круглого столу, голова одного з франківських ОСББ Сергій Борзов повідомив, що Мінрегіонбуд опублікував проект порядку проведення конкурсу щодо обрання управителя.

«Згідно з проектом, майбутніх учасників конкурсу оцінюватимуть за кількома критеріями, — говорить Борзов. — Це ціна послуги, матеріально-технічна база, кваліфікований персонал, фінансова спроможність, досвід роботи у ЖКГ і пропозиції щодо підвищення якості послуги. Проблема в тому, що в документі не визначено, якими балами оцінювати ті критерії та якому з них надавати перевагу. Щоб не було так, що місто призначить будинку управителя, який дасть найвищу ціну, але якість робіт буде така сама, як і при найнижчій».

За словами Геннадія Пономаренка, міністерський проект «простий і туманний». Але саме на його основі кожне місто має розробити свій.

«Це лише кістяк, від якого треба відштовхуватися, — каже він. — Як визначати переможців конкурсу, виставляти і нараховувати бали — це все нюанси, над якими працюємо. В Івано-Франківську вже майже підготували проект проведення конкурсу з визначення управителя, але тепер його треба доопрацювати».

Остаточний варіант порядку проведення конкурсу в Івано-Франківську винесуть на громадське обговорення. Але вже тепер зрозуміло: для кожного будинку управителя обиратимуть окремо, лотів з кількома будинками не передбачено.

Управитель з майбутнього

За законом, учасником конкурсу може бути фізична або юридична особа, яка подала відповідну заявку. Це положення також викликало жваве обговорення учасників круглого столу. Наприклад, чи може бути управителем талановитий посередник, який налагодить співпрацю між мешканцями будинку та надавачами послуг? Питання поки відкрите.

А ще є «проблемні» будинки. У них застарілі внутрішні мережі, вони потребують дороговартісного утеплення та ремонту дахів. Якщо конкурс затягнеться на місяці (бо ж навіщо кому таке щастя?), то мешканці залишаться у підвішеному стані.

Геннадій Пономаренко вважає, що вирішення цих проблем мало би передбачити положення Мінрегіонбуду, а місто — лише внести свої корективи.

«Проект міністерства вмістився на шести сторінках, — каже Пономаренко. — Будь-яке положення про конкурс в Івано-Франківську має значно більший обсяг, тому над порядком проведення конкурсу з вибору управителя у місті працюють юристи, економісти та комунальники».

Аби згладити гострі кути, учасники круглого столу вирішили ініціювати утворення робочої групи, яка розроблятиме порядок проведення конкурсу для управителів. А ще — розробити інформаційні вісники, в яких будуть контакти ймовірних учасників. Це для того, щоб власники квартир знали, кого можна запросити до себе на збори. Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак повідомив, що незабаром надрукують свіжий випуск газети «Комуналка», де й буде інформація про потенційних управителів.

До слова, представники одного з них — Муніципальної управляючої інвестиційної компанії (МІУК) — вдруге не прийшли на круглий стіл. Хоч їх і запрошували. А обговорити з МІУКом є що. Наприклад, ця компанія надіслала лист до «Прикарпаттяобленерго», де просить відключити від електропостачання сходові клітки у 834 будинках, які вони в односторонньому порядку вже зняли зі свого балансу.

Енергетики кажуть, що будинки зняли з балансу без відома мешканців, тож тепер люди стали заручниками ситуації. Адже процедура порушена — акт зняття є, а прийому-передачі не було.

Геннадій Пономаренко пояснює, що МІУК зняв будинки з балансу, але залишив їх під своїм управлінням. Це тупикова ситуація, але в чиновницьких кабінетах її вже обговорюють.

Ініціатор зібрання Сергій Борзов вважає, що в будь-якому разі необхідно розповідати мешканцям Івано-Франківська про їхні права та можливості при виборі управителя. У зв’язку з цим на чергову зустріч, яка запланована на 12 травня, запросять вже більше представників ймовірних управителів. Але найбільше хочуть почути МІУК.