На Коломийщині підтримали благодійно-просвітницьку акцію «Великдень української книги»


У читальному залі Коломийської центральної районної бібліотеки відбулася зустріч представників департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, представників місцевих органів влади та засобів масової інформації з літературною елітою Коломийщини.

Під час заходу обговорювали питання проведення благодійно-просвітницької акції «Великдень української книги» у рамках проекту «Книжкові мости єднають серця». «Проведення у минулому році  акції «Книжкові мости єднають серця» жителі області сприйняли позитивно. Тоді впродовж місяця було зібрано понад 9 тис. україномовних книжок, які передали в Луганську та Донецьку області, − зазначила начальник відділу інформаційного забезпечення та моніторингу управління інформаційної діяльності департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Дарія Кухарчук. − Сьогодні проект отримав продовження у благодійно-просвітницькій акції «Великдень української книги». Цього разу особлива увага акцентуватиметься на зборі художньої, пізнавальної, довідкової української літератури для дітей, також ініціюємо збір аудіо-, відеопродукції та науково-методичних збірок для закладів культури і освіти південно-східних регіонів».

Учасниками акції на Коломийщині є пересічні українці, відомі люди, лауреати літературних премій, освітяни, культурні діячі та представники духовенства, зокрема, Микола Гайовий, Анатолій Осадчий, Василь Рябий, Надія Голіней, Василь Михайлищук та інші. Громадськість краю на зустрічі презентувала зібрані для південно-східних регіонів книги, які найближчим часом будуть передані обласній універсальній наукові бібліотеці імені Івана Франка. Серед них творчі здобутки місцевих письменників, дитяча та релігійна література.

Голова постійної комісії обласної ради з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова обласної ради, директор ОТБ «Галичина» Ольга Бабій подарувала Коломийській центральній районній бібліотеці авторську книгу «Батурин» та зазначила: «Сьогодні  в умовах російської агресії та інформаційної війни обмін літературою про традиції та культуру регіонів нашої держави набуває значної ваги. Така акція є надзвичайно необхідною, вона стане одним з кроків до єдності країни. В області приділяється значна увага підтримці україномовних видань. У цьому році на заходи з книговидання з обласного бюджету виділено понад 1,5 млн. гривень».

На зустрічі відзначали, що минулого року надзвичайно позитивно сприйняли наші подарунки у вигляді україномовних книжок жителі Сєвєродонецька та Слов’янська, особливо, коли дізналися, що книги з Івано-Франківщини. Зі східних областей жителі Прикарпаття отримали щирий відгук та подяку за подаровані книги: «Дорогі, любі наші франківці, читаючи Ваші послання, ми були розчулені і приємно вражені Вашою відвертістю, безумовною любов’ю і братніми почуттями. Дякуємо всім і кожному, хто приклав руку до створення цього дарунку. В кожній літері, в кожному слові – Ваша підтримка. Повірте, нам дуже важливо знати, що Ви не зневірились і насправді знаєте, що з обох сторін України ми єдині в прагненні миру і злагоди. Ми теж любимо Вас і так само сподіваємось на найшвидше закінчення цього військово збройного жахіття. Віримо, що мир до нас обов’язково повернеться і ми з Вами станемо ще ріднішими і ближчими, ніж раніше. Дякуємо, що допомагаєте нам в цей скрутний для всіх нас час. Знайте, ми впевнені, що все неодмінно буде добре».

Обласна державна адміністрація закликає громадськість підтримувати проекти, які проводяться з метою популяризації української книги, ідеї національної єдності країни, об’єднання громадян нашої держави та висловлює щиру вдячність активним учасникам благодійно-просвітницької акції «Великдень української книги».