На Прикарпатті розпочинається операція «Новорічна ялинка»


Державна екологічна інспекція в області розпочала здійснення перевірок лісогосподарських підприємств щодо дотримання норм та лімітів заготівлі новорічних ялинок.

Рейдові перевірки по виявленню незаконних рубок та перевезення новорічних ялинок, а також контроль за дотриманням правил торгівлі, законності продажу і придбання новорічних ялинок в населених пунктах області.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області посилену увагу звертають проведенню перевірок на територіях селекційних плантацій та ділянках цінних хвойних порід, особливо – на територіях природно-заповідного фонду, а також в лісових масивах поблизу населених пунктів. Порушники будуть притягатись до відповідальності згідно чинного природоохоронного законодавства.

Як відомо, реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише при наявності  відповідного маркування. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспортна накладна встановленого взірця з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

Відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 21.11.2016р. №784 «Про встановлення лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі деревної зелені (новорічних ялинок і гілок) на 2016 рік», затверджені ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі деревної зелені: новорічних ялинок порід сосна та ялина, новорічних гілок порід сосна, ялиця та ялина. Екологічна інспекція попереджає, що  ліміти використання для ялиці не встановлені.

В передноворічний період як в обласному центрі, так і по районах традиційно організовано виїзну торгівлю хвойними деревами, новорічними гілками та композиціями, де ялинки  можна  придбати на законних підставах.

Держекоінспекція просить громадян не купувати новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю!