Обласна рада заслухає фінансовий звіт ОТБ "Галичина"


Сьогодні, 17 травня відбулося засідання комісії обласної ради з питань гуманітарної політики і свободи слова, на якому серед інших питань заслухали і питання впорядкування системи нарахування і виплати заробітної плати на ОТБ «Галичина».

Як відзначив під час засідання депутат облради, заступник генерального директора обласного телебачення «Галичина» Ігор Дебенко, наразі встановлений рівень заробітної плати працівників не відповідає визначеному законодавству. Фактично, на телеканалі встановлена зрівняйлівка – зарплата абсолютної більшості працівників встановлена в розмірі 1378 грн. Хоча, відповідно до постанови Кабміну її повинні були підвищити на 25% ще у лютому. Крім того, заробітна плата працівників телеканалу наразі є нижчою навіть за встановлену державою мінімальну заробітну плату – 1450 грн. з 1 травня 2016 року. Важливим є і те, що чинна система не забезпечує ранжування посад, компетенції та міри відповідальності працівників телебачення.

«Запровадження тарифної сітки дозволить і ранжувати, і одночасно підвищити більшості працівникам зарплату, адже не можуть всі отримувати однаковий посадовий оклад. У кожного – оператора, журналіста, режисера - є своя міра відповідальності, а натомість фактично впроваджена зрівняйлівка, що негативно впливає на мотивацію працівників, не забезпечує їх економічних гарантій, зокрема в порівнянні з іншими телеканалами, і в тому числі негативно впливає на якість самого інформаційного продукту» , - наголосив Дебенко.

Члени комісії поцікавились скільки саме коштів потрібно на до фінансування. Генеральний директор «Галичини» Ольга Бабій пояснила, що їм необхідно ще 400 тис грн до кінця року, щоб привести заробітну плату у відповідність до вимог законодавства.

В той же час Бабій запевнила, що ця ситуація продовжується вже не перший рік.

«З жовтня нам не буде вистачати коштів на зарплати. Зараз працівники ідуть у відпустки, проте допомога на оздоровлення не профінансована як і відхідна допомога для тих то звільняється», - поскаржилася директор.

В той же час вона запевнила членів комісії, що обласне телебачення не отримує жодних коштів на техніку, відрядження та інші необхідні витрати, а використовують кошти з реклами. Відтак, комісісія прийняла рішення заслухати фінансовий звіт на сесії облради, щоб депутати побачили реальний стан справ на телеканалі та запропонувала Ользі Бабій представити проект на бюджетну комісію, попередньо опрацювавши його з фінансовим управлінням.