Олександр Сич: Енергомодернізація - це недешево, але швидко окуповується


Сьогодні, 24 жовтня відбулося засідання президії облради на якому серед іншого розглянули питання щодо проведення заходів з енергоефективності в закладах комунальної власності.

«Ми запросили сьогодні голів районів і міст обласного значення, щоб ви послухали спеціалістів. На сьогодні дуже важливим є питання енергоефективності. Це звісно недешево, проте кошти швидко повертаються», - сказав голова облради Олександр Сич.

Що таке енергоефективність та стільки можна зекономити розповів директор компанії «Адамсон» Ярослав Свідрак, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як приклад директор розповів про результати проведеного енергоаудиту міського Кардіодиспансеру.

«Ми обстежили тепловтрати, мікроклімат та ефективність інженерних мереж цієї споруди. Під час обстеження виявили куди дівається тепло: 38% через стіни, 21% вікна, двері, по 16 % дах та витоки повітря і 9% підлога. За минулий рік в диспансері було витрачено 727 тисяч на опалення, а після аудиту ми можемо сказати, що можна зекономити 560 тисяч грн.. І якщо вартість модернізації - 4.5 млн., то вона окупиться за 8.2 роки», - запевнив Свідрак.

Після презентації, депутат облради, голова комісії з питань охорони здоров'я Манолій Піцуряк поцікавився скільки вартує такий енергоаудит. На це Ярослав Свідрак повідомив, що вартість становить - 5 грн. за м2. Опісля Піцуряк офіційно запросив компанію провести енергоаудит Солотвинської лікарні.

Оскільки енергомодернізація досить вартісна, для неї держава видає кредити. Зокрема директор обласної дирекції «Укргазбанку» Роман Вульчин розповів про існуючі кредити.

«Наш банк вже другий рік підряд займається кредитуванням енергоефективних проектів. Ми видаємо кредити для фізичних осіб, ОСББ та органів місцевого самоврядування під 17,5% річних у гривнях, 7.5% у доларах та 6.5% у євро. Що стосується кредитування комунальних закладів, то ми кредитуємо підприємство яке надає послуги», - пояснив фінансист.