Олександр Сич: Зміцнення національних меншин за рахунок ослаблення титульної нації призведе до денаціоналізації українців


Збереження і розвиток власної ідентичності титульної нації українців та національних меншин має відбуватись за рахунок збалансованої етнонаціональної політики, а не завдяки асиміляції.

Таку думку в соцмережі Facebook висловив колишній віце-прем’єр-міністр України, заступник голови ВО «Свобода» з ідеологічних питань Олександр Сич, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Політична нація - це космополітичне громадянство без уваги на походження. Як от "єдіний совєтський народ" в СССР. Концепція політичної нація - це дуже вправний інструмент денаціоналізації. Якщо титульна нація держави перебуває в ослабленому постколоніальному стані, то цей інструмент спрямований проти неї і на користь тієї національної меншини, яка ще вчора втішалася перевагами панівної метропольної нації. В українському випадку - це на користь російській національній меншині. Хіба цього не розуміють цілий ряд тих нібито прогресивних українських громадсько-політичних діячів і вчених, які так захоплено пропагують стан такої етнічної безрідності?! Якщо ж титульна нація стала твердо на ноги власної ідентичності, то концепція політичної нації загрожує асиміляцією національним меншинам. Чи потрібно це їм? Очевидно, що ні! Тоді чому ж ряд їхніх представників так віддано підспівують цій ліберальній концепції?! Звичайно ж, що такий прямолінійний підхід є значно простішим і не вимагає таких інтелектуальних зусиль, як от опрацювання збалансованої етнонаціональної політики, яка б однаково мірою враховувала право на збереження і розвиток власної ідентичності титульної нації та національних меншин без взаємної асиміляції, але через плекання етнічно-культурного розмаїття та взаємної поваги на базі поваги до національної державності українців», - резюмує Олександр Сич.