Онкопатологія це не вирок: В обласній лікарні розповіли про рак серед дітей


Сьогодні, 15 лютого в обласній дитячій лікарні розповіли про ситуацію з боротьбою із раком серед дитячого населення Прикарпаття.

За словами лікарів хвороби дітей поділяють на два види: онкогематологічні і онкологічні. Як розповіла заступник головного лікаря Лідія Матвіїв, серед причин смертності онкопатологія займає друге місце після травматизму.

"З 2012 року в нас відкрили онкогематологічні відділення. Щороку через відділення проходять 560 дітей, які мають такі проблеми",- каже медик.

Станом на початок року, під спостереженням знаходяться 93 дітей з онкогематологічні патологією, ще 138 дітей під спостереженням онколога.

"На жаль, склалися стереотипи, що онкопатологія це вирок і смерть. Проте ми бачимо результати видужання дітей. Сьогодні 80-90% дітей, що пройшли лікування, мають шанс на одужання"-, запевняє Матвіїв.

Водночас заввідділом онкогематології Алла Іваненко зауважила, що у відділенні є 20 ліжок.

"Ми проводимо хіміотерапію за європейськими протоколами. Наші дітки одужують. Проте агресивні протоколи тягнуть за собою масу проблем. Ще важливе питання рання діагностика. Ми розпочинаємо лікування, як тільки отримуємо підтвердження результатів аналізів з Охматдиту",- пояснила заввідділом.

За словами медика, лікування кожної дитини окрема історія.

"Коли дитина починає хіміотерапію, ми пояснюємо батькам всі ризики. Лікування дуже дороге. Тому є державні програми. Ми намагаємося дітям дати найкращі ліки, щоб у них не було рецедиву",- запевнила Іванишин.

Також медик пояснила, що для лікування дуже велику роль має донорська кров.

"Станція переливання крові вже більше трьох років має сепаратор крові. Він дозволяє передати тромбоцити з донора хворій дитині. Коли в нас не було сепаратори, батьки возили донорів у Львів. Уявляєте, яка це була проблема довезти концентрат для дитини",- пояснила лікарка.

Заввідділом каже, що персонал відділення не мають особистого життя, адже весь час проводять з дітками, щоб не сталося біди. Варто зауважити, що за минулий рік вперше поставили діагноз онкогематологія 14, онкологія - 22 дітям.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!