Пам'ятник Олені Телізі у Києві облили червоною фарбою


Увечері 17 березня невідомі облили червоною фарбою пам’ятник поетесі і громадській діячці Олені Телізі, який встановили наприкінці лютого на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Очевидицею результатів вандалізму стала редакторка порталу Zefir.ua Юлія Найденко. Вона розповіла Cultprostir: «Учора близько 23:00 я вийшла з метро і помітила, що монумент має якийсь дивний колір. Я підійшла ближче, до мене приєдналися інші люди. Все було свіжим. Ми викликали поліцію. Приїхали партуль і слідчий та почали фотографувати». Крім фарби, Юлія помітила на пам’ятникові сліди чорного балона.

«Чесно кажучи, я очікувала, що таке трапиться, – зізнається Юлія Найденко. – Неподалік Теліги стоїть хрест, присвячений загиблим воїнам УПА у Бабиному Яру. Протягом багатьох років його ламали, викопували, пиляли і палили. Останнім часом все було спокійно. Очевидно, новий пам’ятник зловмисники сприйняли як червону ганчірку».

За словами Юлії, подібні акти вандалізму зазвичай траплялися у дні якихось знакових річниць. Є припущення, що дану акцію приурочили до сторіччя з моменту створення Української Центральної Ради, яку відзначають 17 березня.

пам'ятник Олені Телізі

На фото: пам’ятник Олені Телізі Фото: Юлія Найденко