Прикарпатцям нагадують, як уберегтися від захворювань щитовидної залози


Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитовидної залози (World Thyroid Day). Дата увійшла в календар в 2009 році, коли Європейська асоціація (European Thyroid Association) запропонувала відзначати день, присвячений цій темі.
Тож експерт департаменту охорони здоров’я ОДА з ендокринології Оксана Марусин має хорошу нагоду розповісти, чому так важливо стежити за здоров’ям цього органу та що треба робити, аби з щитоподібною залозою все було гаразд, інформує пресслужба ОДА.

За статистикою, на ту чи іншу патологію щитоподібної залози страждає до третини всього населення планети. Вузлові утворення виявляються у 30% дорослих осіб, дифузний зоб – у 10-30%. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, серед ендокринних захворювань патологія щитоподібної залози посідає перше місце. В Україні на долю захворювань щитоподібної залози припадає понад 40% від усіх ендокринних захворювань.

«Щитоподібна залоза, маленький 25-30-грамовий орган, що розташований на шиї та за формою нагадує метелика, відіграє дуже важливу роль в життєдіяльності організму. Вона виробляє гормони, які регулюють обмін речовин», – говорить спеціаліст.

Щодо захворювань щитоподібної залози, то Оксана Марусин називає гіпотиреоз. «Ця недуга виникає тоді, коли щитоподібна залоза недостатньо активна та виробляє замало гормонів, що відповідають за підтримання метаболізму на оптимальному рівні, – пояснює обласний ендокринолог. – Коли це стається, у людини виникають такі симптоми як втома, депресія, збільшення ваги, сухість шкіри, втрата волосся, непереносимість холоду. У випадку гіпертиреозу стається майже протилежне. Щитоподібна залоза виробляє забагато гормонів, тому метаболізм пришвидшується, що при несвоєчасному лікуванні може завдати серйозної шкоди організму. При цьому спостерігається нервовість, безсоння, непереносимість спеки, втрата ваги, прискорене серцебиття, тремтіння, слабкість».

Експерт також додає, що незамінним компонентом тиреоїдних гормонів є йод. Захворюванням, викликаним дефіцитом йоду, можна запобігати, наприклад, за допомогою йодування харчової солі, яке здійснюється в багатьох країнах світу і в Україні та споживати багаті на йод харчові продукти: яйця, гарбуз, морська риба, гриби, насіння кунжуту, молюски, тунець.

Гастроентеролог зазначає, що більшість захворювань щитоподібної залози на сьогоднішній день вважаються виліковними. Тому в разі появи перших ознак порушення функції щитоподібної залози закликає жителів області звертатися до лікаря для проходження фахового обстеження.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!