Профілактика грипу та застуди: що робити, коли всі навколо хворіють


Захворювання, які ми називаємо застудними, з'являються не через холод, а через віруси. Коли дрібні вірусні частинки потрапляють в організм і починають розмножуватися, ми хворіємо: піднімається температура, болить горло, з'являється слабкість, нежить і кашель.

Найкращий спосіб залишатися здоровими – якомога менше контактувати з вірусами. Для цього існують прості методи профілактики. Особливо ці поради актуальні в зимовий період, коли нам часто доводиться контактувати з людьми, які вже хворіють, пише 24 канал.

Частіше мийте руки

Віруси осідають на різних поверхнях, в тому числі на руках, і легко можуть потрапити в організм. Тому основне правило захисту: прийшли з вулиці – помийте руки. Якщо поблизу немає мила і води, скористайтеся антисептичним гелем для рук на основі спирту або вологими серветками.

Провітрюйте приміщення

Повітря – те середовище, через яку вірусні частинки переходять від людини до людини. А це означає, що якщо очистити повітря, то ризик зараження знизиться. Найлегший і доступний спосіб "дезінфекції" повітря – провітрювання. Досить відкрити кватирку, щоб концентрація вірусів в приміщенні зменшилася.

Робіть вологе прибирання

Віруси можуть жити в домашньому пилу кілька днів. Звичайна вологе прибирання допоможе скоротити їх кількість. Тому робіть вологе прибирання будинку хоча б через день.

Ми багато часу проводимо на роботі, де також є ризик заразитися. Тому вологе прибирання потрібне і на робочому місці: протирайте офісний стіл вранці і ввечері.

Не забувайте про гаджети

За даними досліджень, смартфон – один з найбрудніших предметів. На корпусі телефону осідає пил, бактерії і, звичайно ж, віруси. Зберіть мобільні гаджети у всієї родини і обробіть поверхню спеціальними вологими серветками для техніки, на серветку при цьому додайте краплю дезинфікуючого гелю для рук. Таку процедуру потрібно проводити регулярно, в небезпечний сезон краще займатися цим кожен день.

Зволожуйте слизові оболонки

Слизові оболонки носа, рота і горла – бар'єр на шляху інфекцій. Коли слизові пересихають, вони не справляються зі своїми функціями, і вірус безперешкодно проникає в організм. Щоб допомогти слизовим працювати на відмінно, використовуйте зволожуючий сольовий розчин. Його можна купити або зробити самостійно, для цього в одному літрі кип'яченої води розмішайте чайну ложку солі без гірки. Цим розчином можна промивати ніс кілька разів на день.