Прибирання як востаннє: новий підхід до прибирання по-шведськи


Уявіть, що завтра ви помрете. Що ви залишите після себе? Скандинави подарували світу не мало цікавих речей – від книг Ганса Крістіана Андерсена й Астрід Ліндгрен до стилів життя хюге і лагом. Черговий подарунок стосується організації домашнього простору і підтримки чистоти.

Döstädning – в перекладі зі шведської це перекладається приблизно як “передсмертне прибирання”. У не таких лякливих термінах, це – “прибирання, немов востаннє”, пише Тутка.

Автор поняття, шведська художниця Маргарета Магнусен, що видала книгу з дещо суперечною назвою “Делікатне мистецтво шведського передсмертного прибирання: як звільнити себе і свою сім’ю від довічного безладу”, висунула просту тезу: “Озирніться навкруги. Що залишиться після вас, якщо завтра ви помрете”? І несподівано ця теза перетворилася на модний тренд.

Ми хотіли би детально розглянути суть нового тренду «передсмертне прибирання».

Навіщо нам це потрібно?

Маргареті Магнусен вже за 80 і спочатку вона писала книгу для людей, старших за 50 – для тих, хто, як і вона сама, вже замислюється про неминучий життєвий фінал. Більшість людей пливуть за течією: купують нові речі, зберігають старі, не надають значення безладу і мотлоху, що накопичився в житлі. Мало хто запитує себе: а що станеться з цими речами, якщо сьогодні мене раптом не стане?

Ваші спадкоємці побачать увесь той безлад, який ви залишили після себе. І якщо речей буде надто багато, навряд чи вони зможуть розібратися, які з них дійсно важливі і зможуть послужити згадкою про вас, а що є непотрібним антикваріатом. Частина речей відправиться у смітник, частина – на розпродажі. А може, вашим близьким навіть доведеться найняти клінінгову компанію, щоб розібрати увесь той безлад, який ви залишили після себе?

Я часто ставлю собі питанням: чи стане хтось щасливішим, якщо я залишу у будинку цю річ? Коли відповідь звучить як “ні”, я від неї позбавляюся.

Маргарета Магнусен

Саме з цієї точки зору концепція Döstädning пропонує підходити до організації домашнього простору. Мета прибирання стає абсолютно зрозумілою: полегшити завдання близьким. Залишити після себе світлу, “чисту” пам’ять. Зробити так, щоб кожна річ у будинку була наповнена сенсом – і тоді навряд чи у вас залишиться багато речей, тобто і підтримувати порядок у будинку стане зовсім простим завданням.
Крім того, є ще один бонус: “передсмертне” прибирання зовсім не втомливе. Перебираючи предмети, що наповнюють ваш будинок, відкидаючи непотрібне і концентруючись на важливому, ви зможете переглянути своє життя, переоцінити його, залишити в пам’яті найбільш дорогі спогади. І, зрештою – жити в організованому, наповненому повітрям і світлом просторі.

7 правил прибирання по-шведськи

Прибирання “немов востаннє” має не так вже багато правил, воно інтуїтивно зрозуміле. Проте декілька ключових моментів все-таки є і на них важливо сконцентруватися.

1. Навіть, якщо вам менше 50, ця концепція теж підходить для вас

Ідея “передсмертного” прибирання працює у будь-якому віці. Адже вже з дитинства ми знаємо, які речі для нас важливі, викликають теплі спогади і дарують радість, а які – ні. Цей метод підходить для кожного, хто хоче спростити і упорядкувати своє життя.

2. Наводьте лад плавно, повільно, але безперервно

За концепцією Döstädning ви не просто прибираєте – ви переглядаєте своє життя. У цьому процесі немає місця поспіху і метушні, його неможливо обмежити конкретним проміжком часу. “Передсмертне” прибирання розглядається як зміна способу життя, а не як банальне витирання пилу і розкладання речей по шафах.

3. Говоріть близьким, що ви робите

Розповівши рідним і друзям, навіщо і чому ви позбавляєтеся від речей і оновлюєте правила організації простору, ви зробите свої наміри очевидними. Це змусить вас відчути відповідальність і не кинути процес на півдорозі.

4. Даруйте людям непотрібні для себе речі

Колись ви витратили на придбання цих предметів гроші і час, і в них напевно є своя цінність. Але не для вас. Можливо, цю цінність зможе відчути хтось інший. Дайте речам такий шанс! Книгам (принаймні деяким), напевно, будуть раді ваші друзі. Іграшкам і одягу – нужденні сім’ї. А ви отримаєте радість не лише від наведення ладу у власному житті, але і від процесу дарування.

5. Розпочніть прибирання з шафи або вбиральні

Магнусен запевняє, що це найменш емоційно витратний крок: з одягом і взуттям ми розлучаємося простіше, ніж з книгами, прикрасами або іграшками. Розпочавши з простого, продовжити буде легше.

6. Пам’ятайте, що таке прибирання має і психотерапевтичний ефект

Адже воно не про фінал, що наближається. Воно про те, щоб переглянути своє життя і зробити акцент на найважливішому. “Передсмертне” прибирання – такий нескладний і делікатний спосіб написати світлу та просту власну історію.

7. Подякуйте собі за зроблене

Після того, як ви завершили черговий проміжний етап наведення ладу, подякуйте собі за це. І навіть винагородьте: нагородою може стати похід в кіно, красивий манікюр, нова зачіска або, наприклад, вечеря в затишному кафе з найближчими людьми. Це буде хорошою емоційною підтримкою на вашому шляху.