Прикарпатцям нагадують: Спалювати бадилля та листя шкідливо для довкілля


Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області нагадує про заборону спалювання опалого листя.
Адже добрі наміри щодо наведення чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей. Ненависний дим від спалюваного листя наповнює все навкруг, проникає у домівки навіть крізь зачинені вікна і двері. Повітря стає гірким і важким, ускладнюється дихання.

Навесні та влітку листя дерев накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом та підприємствами. Коли підпалити листя, всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря багаттях може утворюватись бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.

Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які були оброблені хімічними речовинами. Найбільшу кількість хімікатів вбирає бадилля картоплі, адже для знищення колорадського жука картоплю щиро скроплюють різними хімікатами, часто навіть не задумуючись про їх склад. А вдихання продуктів згорання цих сполук може бути надзвичайно небезпечним для здоров’я.

Навіть аграрії часто знищують залишки сухої рослинності шляхом випалювання. В результаті таких дій не тільки згорають рослини, а гинуть птахи і тварини. Крім того, погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту.

Нагадуємо, що спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко.

Самовільне спалювання сухої трави, залишків рослинності та опалого листя – традиційна осіння проблема не тільки екологів та рятувальників, а й усіх пересічних громадян. Дбаючи про чистоту обійсть, господарств, населених пунктів, не шкодьте довкіллю та своєму здоров’ю.

Яке ж вирішення цієї проблеми? Що ж робити з опалим листям? Його можна вивозити на звалища як побутові відходи, а можна компостувати, щоб потім використати як добриво для дерев чи кущів. Компостування – це розкладення рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту – більш-менш однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрива.