Прикарпатські депутати просять не допустити приватизацію локомотиворемонтного заводу


Сьогодні, 26 травня, в Івано-Франківську триває п’ята сесія обласної ради.

Під час засідання депутати Івано-Франківської облради підтримали звернення до президента прем’єр-міністра, голови ВР та генерального прокурора щодо приватизації стратегічного об’єкта ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", яке зачитав депутат-свободівець Ігор Дебенко.

"Перманентний тиск, створення штучних перепон у виробничій діяльності, намагання змінити голову правління, що за повідомленнями мас-медіа ознаменувалося врешті-решт невдалою спробою силового захоплення ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", змушують громадськість у все більшій мірі вести мову про цілеспрямовану роботу над зумисним доведенням до банкрутства з метою подальшої дармової приватизації донедавна успішного підприємства. Ще більш кричущим є той факт, що відбувається все це не лише за мовчазної згоди окремих високопоставлених чиновників, а й народних депутатів України та держслужбовців виконавчої вертикалі на місцях.

Вважаючи такі дії неприйнятними, звертаємося до правоохоронних органів, Національного антикорупційного бюро України дати належну правову оцінку ситуації довкола ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", притягти винних до визначеної чинним законодавством відповідальності, а вище керівництво країни та їх представників на місцях – не допустити приватизації стратегічного підприємства.

Огульна приватизація – це злочин, особливо цинічний в умовах російсько-української війни, коли всі активи фактично за безцінь ризикують бути передані наближеним олігархічним структурам.

Окремо апелюємо до чинної влади з вимогою відмовитися від спроб приватизувати прибуткові державні підприємства та підприємства, що мають стратегічне значення для держави.

Це призведе не лише до втрати контролю над ними, а й зменшення надходжень до державного бюджету, колосального ослаблення економічної безпеки держави та подальшого зубожіння найбідніших верств населення.

Звертаємось також до народних депутатів України від Івано-Франківщини ініціювати ухвалення законопроекту №1109 "Про ліквідацію приватних монополій", організувати перевірку законності приватизації усіх великих підприємств, повернути незаконно приватизовані об'єкти та об'єкти, які були умисно доведені до банкрутства новими власниками, у державну власність і власність трудових колективів, а також змінити систему менеджменту державними підприємствами з використанням найкращих практик управління країн Європейського Союзу.

У свою чергу, закликаємо громадськість, суспільство спільно відстежувати процеси незаконної приватизації, доносити відповідну інформацію до правоохоронних органів та мас-медіа задля покладення краю злочинним процесам дерибану прибуткового державного майна в умовах зовнішньої агресії", - йдеться у зверненні.