Прикарпатські діючі бомбосховища зможуть укрити всього 12% населення


Сьогодні під час сесії облради начальник управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА Володимир Стебницький доповів депутатам про захисні споруди в області, їх стан та технічну інвентаризацію.

За словами Стебницького, в області для укриття людей, в тому числі і в особливий період створено фонд захисних споруд цивільного захисту де на сьогодні на обліку знаходяться 114 сховищ та 719 протирадіаційних укриттів. Для захисту людей від деяких факторів небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період використовуються також найпростіші укриття - підвали та інші.

Натомість обласних обранців цікавило питання, чи інформує управління прикарпатців про можливі загрози та наявні укриття. А депутат Василь Попович поцікавився, скільки людей зможуть перечекати можливу небезпеку у наявних бомбосховищах. Адже, зазначив Попович, у нас йде війна і Росія може в будь-який момент нанести авіаційний удар.

"Звичайно, ми не були готові до війни. І два роки тому ніхто не думав, що таки можуть розпочатись військові дії. Та зараз ми намагаємось до цього підготуватись і провести інвертаризацію. Але укриття для людини має бути в радіусі 500 метрів і 10 хвилин за доступністю. Якщо воно далі, то вже може й не  врятувати. А щодо бомбосховищ взагалі, то вони є на територіях підприємств. А для решти населення - підвали, найпростіші укриття. Звичайно, від прямого попадання бомби воно не захистись, але досвід показує, що у підвалі частково можна захиститись. Адже наявні захисні споруди можуть вмістити тільки 161 тис. прикарпатців, а це всього 12% від загальної кількості населення.Але, за інформацією з районів, придатними для можливого укриття населення в області є 210 125 одиниць найпростіших укриттів. Тобто, це підвальні та інші заглиблені приміщення переважно в приватних будинках та садибах, де можливо розмістити 937,96 тисяч осіб.", - пояснив Стебницький.

Натомість Юрія Романюка цікавило питання проінформованості прикарпатців.Зокрема, як діяти у разі увімкнення тривожної сирени, куди бігти і де брати ключі від бомбосховища. Стебницький запевнив, що таку інформацію розміщують на офіційних сайтах, інформують на радіо та ТБ. Та у дискусії дійшли згоди, що все таки є потреба у проведенні навчальних тривог. А депутат Манолій Піцуряк зазначив, що варто таку тривогу провести й сьогодні для обласних обранців, які також не знають де ховатись у разі небезпеки. На таку пропозицію Василь Скприничук відповів, що краще вже провести сесію, поки депутати не розійшлись і ще мають охоту до праці. Як відомо, протягом трьох останніх засідань депутати змогли проголосувати всього кілька питань через постійну відсутність кворму.