Прикарпатські «свободівці» відновили блокаду російських фур


Партія «Свобода» відновила загальноукраїнську акцію з блокування проїзду російських вантажних автомобілів територією України у зв’язку, як наголосили в організації, зі зрадницькою, капітулянтською позицією уряду Яценюка та міністра транспорту Пивоварського.

Зокрема прикарпатські «свободівці» продовжують мобільне чергування на трасі до Закарпаття через Яблуницький перевал у селищі Делятині, контролюють Вишківський перевал. Також вони долучилися до блокування російських фур на шляху зі Стрия до Мукачевого — в селі Нижні Ворота Закарпатської області, оскільки там були спроби прориву. Про це повідомив голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», депутат облради Василь Попович, пише Галичина

З огляду на відновлення акції «Свобода» оприлюднила заяву, в якій зокрема наголошено: «ВО «Свобода» вимагає від уряду Яценюка невідкладно заборонити транзит російських фур українською територією та скасувати зрадницьке за своїм змістом рішення про відновлення з 25 лютого російського транзиту».


«Свободівці» обурені, що чинна влада дозволяє російському бізнесу користуватися українською транспортною інфраструктурою: «Поки Росія продовжує військову агресію проти України, вбиває українських військових та переслідує мирних громадян, влада дозволяє агресору заробляти на українській економіці. Бездіяльність влади в питанні запровадження дієвих санкцій проти путінської Росії підриває довіру західних союзників до намірів України реально протистояти агресору, а також їхнє бажання продовжувати свої санкції проти РФ. Такими своїми діями центральна влада вкотре демонструє пріоритет бізнесу над національними інтересами України».


У «Свободі» вважають, що припинення транзиту транспорту — один із засобів, який послідовно та системно підриватиме російську економіку. І навпаки: кожна пропущена українськими дорогами російська фура — це фактично новий снаряд в українських бійців.

«Свобода» вимагає від української влади припинити лобіювати інтереси олігархів та російських окупантів в Україні, не застосовувати практику подвійних стандартів щодо агресора і повністю зупинити транзит російського вантажного транспорту територією нашої країни та закликає патріотів України, громадські організації й усіх небайдужих долучитися до акції з блокування російських фур, наголосив Василь Попович.

За його словами, «свободівці» блокують проїзд російських вантажівок на території Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської, Рівненської, Полтавської та Волинської областей.

На думку ж міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, спроби блокування активістами транзитного переміщення територією України вантажівок з російською реєстрацією матимуть лише негативні наслідки для країни. За його словами, в результаті таких дій перевізники Євразійського регіону вважатимуть небезпечним проїзд через Україну, і наша країна втратить транзитні потоки.

А на сайті Міністерства інфраструктури повідомили, що, за даними Оперативного штабу, протести активістів відбуваються у двох точках на території України: біля контрольного пункту пропуску Доманово у Волинській області на кордоні з Білоруссю і в районі кільцевої дороги міста Стрий.  В обох точках акції мають мирний характер у рамках чинного законодавства, там не блокують рух транспортних засобів, оскільки такі дії можуть розцінюватися як кримінальні правопорушення. Ця інформація підтверджується повідомленнями Національної поліції та Служби безпеки України, що виїжджали на місце. Також у Міністерстві інфраструктури закликали тих перевізників, які зупинили свої транспортні засоби, остерігаючись блокади, продовжувати рух. Це можна зробити, змінивши маршрут для об’їзду вказаних точок, або замовляти супровід спеціалізованими автомобілями Національної поліції на пунктах пропуску державного кордону. Крім цього, у повідомленні наголошено, що позиція держави залишається незмінною: Україна продовжує виконувати свої зобов’язання із забезпечення безперешкодного транзиту.