Рано думати про псів або Де франківцям справляти фізіологічні потреби


В Івано-Франківську справжня проблема з громадськими вбиральнями. Вона існує не лише в центральних частинах міста, а й у спальних районах та парках.

Тож фізіологічні потреби одні прикарпатці справляють у найближчому кафе – випрошуючи в офіціанта чи бармена дозволу скористатися туалетом. Інші ж знаходять альтернативу вбиральням, використовуючи для природніх потреб кущі, двори чи навіть під’їзди найближчих будинків.

З давніх-давен у світі про ступінь розвитку суспільства судили за системою санітарії громадських вбиралень. Також за цим критерієм можна було говорити про положення країни у світі. У деяких країнах світу досі громадськість і влада приділяє велику увагу громадським вбиральням. Для цього запроваджують різноманітні арт-фестивалі з прикрашання громадських вбиралень.

Франківську звичайно, до такого далеко. Та все ж привести до порядку вбиральні, що вже є в місті влада зобов’язана. Адже на майже 250 тисяч населення в Івано-Франківську лише вісім громадських вбиралень, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо». Та й тими не завжди можна скористатись. До прикладу ті, що знаходяться у Дем’яновому Лазі, Меморіальному сквері, парку Воїнів-інтернаціоналістів взагалі закриті. Залишається одна вбиральня на Вічевому майдані та 2 у парку імені Шевченка. Проте, вони не завжди на потрібній відстані.  

Натомість івано-фрранківські посадовці зазначають, що «громадські вбиральні віджили вже своє»  і їх розташування в місті недоцільне. А мотивують це тим, що зараз при великій кількості різноманітних громадських закладів можна "проситись" до кафе чи ресторану. Натомість частина містян соромится йти до ресторану за потребою і "бігають" до найближчого темного закутку.

До слова, зараз в соцмережах активно обговорюють яким чином запровадити в Івано-Франківську європейські правила та змусити собачників прибирати за своїми псами. Натомість, ці розмови виглядають доволі недоречними, адже у кожному франківському парку замість вбиральні є такий собі стихійний віходок. І мова тут йде зовсім не про чотирилапих. То чи варто спочатку привчати до європейських норм людей, а не тварин?Тут треба зазначити, що засуджувати когось не варто, адже поклик природи буває сильнішим за європейські цінності... 

Та, як зазначають посадовці, зараз економніше та простіше встановлювати так звані біотуалети. Проте і з ними у Франківську біда. Єдине, що рятує мешканців міста – це великі свята чи фестивалі. Адже саме тоді у місті більшає біотуалетів через великий наплив туристів. Хоча, терпіти від свята до свята якось незручно...

Тут можна пригадати, що водії таки добилися у місцевої влади встановлення цих європейських туалетів. Адже, за скаргами водіїв маршруток, які досить довго були вимушені справляти потребу «в кущах» франківські чиновники вирішили встановити біотуалети на кінцевих зупинках для водіїв. Таких у місті незабаром буде аж 5.