Рішення про запровадження системи «ProZorro» обласна рада може прийняти вже на наступній сесії


Сьогодні, 27 квітня відбулася нарада за участі голови облради Олександра Сича, керівників фракцій і голів комісій, на якій презентували систему електронних закупівель «ProZorro»

Як пояснив Олександр Сич, ця нарада має просвітницький характер, щоб депутати зрозуміли що це за система, її переваги і недоліки, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Сьогодні є декілька проектів рішень пов’язаних з цією системою, тому ми повинні розуміти, що це таке є і зрозуміти її переваги та ризики. Добре усвідомлюючи, що це є зможемо приймати якесь рішення, щоби не «наламати дров». Чи запроваджувати її всюди, чи вибрати якісь окремі підприємства і відомства де її апробують», - пояснив голова облради.

Олександр Сич запевнив, якщо в ОДА встигнуть до сесії підготувати проект рішення до наступної сесії 27 травня, то його зможуть внести в порядок денний.

Після вступу, депутатам презентували роботу системи «ProZorro», її переваги і недоліки. Зокрема за словами начальника відділу розвитку соціального сектору департаменту економіки ОДА Юрія Ляшевича  на сьогоднішній день в системі електронних закупівель є 6 акредитованих майданчиків.

«Тут максимальна прозорість проведення тендерів, є конкуренція між майданчиками, обов’язковий аукціон для зменшення ціни та ін. Загалом трикутник співпраці з якого складається система електронних закупівель має такий вигляд: приватні майданчики, держава і громадянське суспільство», - пояснив Ляшевич.

За його словами протягом минулого року в системі «ProZorro» проведено 85 тис. тендерів на загальну суму 17 млрд. грн. і економія на завершених процедурах склала близько 13% (1, 27 млрд).

Після презентації депутати висловили побоювання, що прикарпатські підприємці не захочуть долучитися до цієї системи. Тому вирішили провести велику презентацію для прикарпатського бізнесу і розповісти їм про те, що при долученні до цієї системи вони зможуть вийти на всеукраїнський ринок.

Голова облради поцікавився чи перевіряють учасників торгів, щоб не сталося так, що фірма, яка працює кілька днів береться за виконання серйозних робіт. За словами Ляшевича, цією роботою займаються самі площадки на яких проводяться торги.

Окрім того депутатів хвилювало питання, що роботи будуть виконувати підприємства з інших областей, які не будуть платити в нас податки. Тому було вирішено на допорогових закупівлях встановити систему запобіжників для підприємств з інших областей, щоб не стати в опозицію до прикарпатського бізнесу.