Рятувальники з Прикарпаття побували на міжнародних змаганнях в Польщі


У рамках співпраці між Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області та Опольським воєводством республіки Польща делегація з Прикарпаття відвідала своїх польських колег і побувала на справжньому спортивному святі.

З 19 по 26 липня в  польському місті Ополе відбувалися ХХ міжнародні змагання дружин юних пожежних з усієї Європи, в рамках якого змагалися команди з пожежно-прикладного спорту за Європейською програмою CTIF.

Такі змагання проводяться під егідою міжнародної асоціації пожежно-рятувальних служб один раз в два роки і  в них беруть участь юнаки та дівчата віком від 10 до 16 років, інформує прес-служба ДСНС в області.

 До Польщі на змагання з’їхалися 45 юнацьких команд з 23 країн світу. Серед них - команди з Австрії, Болгарії, Греції, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Франції, Люксембурга, Латвії, Німеччини, Португалії, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Великобританії, Італії, Швейцарії, Росії, Угорщини та Польщі. До речі, в цьому році вперше в змаганнях приймали участь юні пожежники з Японії. На урочистостях з нагоди відкриття ХХ міжнародних змагань дружин юних пожежних були присутні багато почесних гостей, серед яких і президент CTIF пан Торе Эріксон, котрий у своєму вітальному слові побажав  юним пожежним гарного настрою та хороших виступів на змаганнях.

  Того ж дня на площі Ринок в місті Ополе відкрилась виставка національностей,  на якій  кожна з країн-учасниць презентувала свою країну. А вже наступного дня в центральній частині міста відбувся народний фестиваль пожежних. Найактивнішими учасниками свята була дитяча дружина пожежних з міста Вірушова, наймолодшому учаснику лише 4 роки. Одночасно відбувалась і демонстрація техніки та обладнання, що знаходиться на озброєнні у пожежних Польщі. Професіонали своєї справи показували дітям, як правильно надавати допомогу потерпілим при виникненні різних надзвичайних подій. Усі бажаючі мали змогу спробувати себе у ролі рятувальників під час проходження пожежної естафети. Особливо цікаво було малечі, діти з великим ентузіазмом  одягали  вбрання пожежника.

   Також велике враження на гостей свята справила велика концертна програма за участю всіх країн-учасниць змагань. Кожна країна представила свої самобутні звичаї та традиції.

  А повертаючись до змагань, варто зазначити, що вони проходили  на сучасному, добре обладнаному стадіоні «Олімпійський» в місті Ополе. Тут впродовж кількох днів змагалися понад 500 юних пожежників з двох видів пожежно-прикладного спорту – пожежна естафета з перешкодами та бойове розгортання. В ході змагань вирували справжні спортивні пристрасті як серед спортсменів, так і серед їх вболівальників.

  Переможцями ХХ міжнародних змагань дружин юних пожежних стала команда Польщі, друге та третє місця відповідно посіли команди Австрії та Італії. Усі команди, котрі зайняли призові місця, отримали грамоти та призи, а команда-переможниця також отримала кубок змагань, який є справжнім витвором мистецтва. Він зроблений зі срібла, його вага складає понад 4 кілограми, а вартість становить 35 тисяч євро. Також за відмінні досягнення у цих змаганнях команда-переможниця отримала грошову винагороду - 1200 євро.

   За рішенням комітету CTIF, ХХI міжнародні змагання дружин юних пожежних будуть проводитись у 2017 році в Австрії.

   В рамках цього візиту відбулася зустріч делегації Управління ДСНС України в Івано-Франківській області з маршалком Опольського воєводства Томашем Костушєм та директором департаменту міжнародного співробітництва та розвитку регіону Опольського воєводства Матеушем Фіґелем. У ході цікавої та конструктивної розмови присутні домовилися про розвиток подальшої співпраці пожежних Ополе та рятувальників Івано-Франківщини.

  Також українська делегація відвідала фірму «Теchno-poz», що знаходиться в місті Ополе. Голова Івано-Франківської обласної організації ДПТ України Михайло Андрійків зустрівся з Президентом компанії Анджеєм Ковальчуком та її директором Іриною Ковальчук. Фірма «Теchno-poz» займається наданням послуг протипожежного призначення. Прикарпатцям  було продемонстровано сучасні засоби протипожежного призначення, якими обладнані установи, підприємства та житлові будинки. В ході спілкування обидві сторони  домовились про подальшу співпрацю щодо обміну новітніми технологіями, досвідом в цій галузі.

  Також гості з Івано-Франківщини ознайомилися з діяльністю пожежно-рятувальних підрозділів міста Ополе.