Шотландські вчені з’ясували, чи захищають маски від коронавірусу


Дослідження науковців з університету Единбургу доводить, що саморобні маски також мають ефективність

Дослідники з університету Единбургу довели, що будь-які маски можуть обмежувати розповсюдження  COVID-19, пише Detector.Мedia з посиланням на Daily mail. Як з’ясували автори дослідження, маски затримують до 90% крапель слини, яку містить дихання людини і яка потенційно може заразити оточуючих. У той же час, ефективність масок напряму залежить від щільності її прилягання до обличчя.  Оскільки при сильному видиханні «потужні струмені» виходять не прямо, а з боків маски, направляючи повітря назад – особливо при кашлі.

При дослідженні виявилося, що в іншому немає різниці між саморобними та спеціальними промисловими масками – вчені дослідили сім різних типів масок, у тому числі медичні. Вони вважають, що їхнє дослідження може довести, що маски можуть бути ефективні у стримуванні розповсюдження коронавірусу. Також вчені виявили, що при процедурі екстубаціїї – розповсюдженій медичній процедурі, необхідній, наприклад, при анестезії або пацієнтам на ШВЛ, - збільшується ризик розповсюдження коронавірусу.  Що є створює додаткову небезпеку для медичного персоналу.

Раніше багато досліджень ставили під сумнів необхідність носіння масок, оскільки їхня ефективність залежить від матеріалу та частоти, з якою їх замінюють. Адже зараз, при значної кількості заражених у світі (на момент публікації – майже 5,5 мільйони людей) вчені додають, що краще мати будь-який захист, навіть носити платок або бандану, ніж не мати ніякого. До  того ж потрібно зберігати соціальну дистанцію та обов’язково мити руки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!