Шукайте на всяк випадок братів по крові. Франківці не поспішають ставати донорами


Якщо у вас рідкісна група крові - шукайте на всяк випадок братів по крові.

Таку пораду в мережі дає лікар-лор франківської ЦМКЛ Наталя Богуш.

За словами медика, на прохання про потребу у донорах для мешканки Івано-Франківська Світлани Шатарської за два дні відгукнулось всього двоє осіб. 

"За 2 дні пошуку донора 4-ї групи четвер - п"ятниця прийшло здати аж 2 людини, при тому що тільки мій пост поширили 77 разів", - зауважує Богуш 

Для інформації, у Центрі переливання крові її приймають з понеділка по п"ятницю до 14.30. Крім цільної крові з неї роблять препарати крові, тобто кров потрібна завжди і вся використовується на благо. 
Яка для вас вигода : 
1) Моральна , ви відчуєте, що можливо врятували чиєсь життя;

2) Здоровим чоловікам кров здавати навіть корисно, для стимуляції гемопоезу, в жінок є природні крововтрати;

3) В день давання крові, а також в день медичного обстеження працівник, який виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку.

4). Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально – виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.

5) Після кожного дня давання крові, в тому числі у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в іншій час протягом року.

6) В день давання крові донор забезпечується безкоштовними сніданком та обідом за рахунок коштів закладу охорони здоров’я або має відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.

7) Вам безкоштовно зроблять аналізи крові, не тільки загальні, а й на гепатити, ВІЛ;

8) Якщо побачать протипокази до взяття крові - її не братимуть

Детальніша інформація для донорів - на сайті обласної станції переливання крові.