Сміття, що мігрує


Після закриття полігону у Грибовичах сміття зі Львова мігрує по цілій країні. Не оминуло воно Миколаївщину, Дніпропетровщину, Житомирщину, Вінниччину, Волинь, Хмельниччину, Чернігівщину та інші регіони. Івано-Франківська область, як одна із найближчих, також у цьому списку.

Через чужий непотріб улітку цього року в Калуші та Коломиї виникали гучні конфлікти. Ще одна неприємна ситуація зі сміттям із сусідньої області трапилася днями у Рогатині, пише Галицький кореспондент

Сміттєвий колапс

29 травня на найбільшому в Україні сміттєзвалищі у Грибовичах Жовківського району Львівської області трапилося загорання. Внаслідок пожежі відбувся зсув сміття, під завалами опинилися троє рятувальників. За кілька днів їхні тіла знайшли вже без ознак життя. Полігон закрили. Хоча й після цього неодноразово з’являлися повідомлення, що на сміттєзвалище продовжують возити сміття.

Відповідальність за інцидент поклали на екс-керівника ЛКП «Збиранка», яке здійснювало експлуатацію полігону. Неодноразово, зокрема від львів’ян та жителів області, лунали звинувачення й на адресу міського голови Львова Андрія Садового. Той, зі свого боку, переклав відповідальність на самих пожежників, які начебто вилили забагато води, а пізніше звинуватив державну владу в небажанні допомогти у вирішенні нагальної проблеми з відновленням роботи полігону.

У містах, де львівській владі вдалося досягти тимчасових домовленостей щодо вивозу сміття, виникали протести з боку місцевого населення, відтак Львів опинився у сміттєвій блокаді. Міській владі Львова довелося шукати альтернативні шляхи вирішення проблеми. Сміття зі Львова «гуляє» по цілій країні, доки місцева влада шукає вихід із ситуації.

Фото - rogatka.if.ua
Фото – rogatka.if.ua

Конфлікти в Калуші та Коломиї

У Калуші на черговій сесії міськради учасник АТО висловив протест щодо вивозу львівського непотребу на місцевий полігон. Як з’ясувалося, 13 червня КП «Екосервіс» уклало угоду з транспортною фірмою зі Львова, яка займалася вивезенням сміття. У Калуші погодилися прийняти 45 тонн відходів. Невдоволення жителів зумовило, перш за все, те, що в Калуші на полігоні також виникали проблеми і їх досі не вирішують належним чином.

У липні коломиян обурив факт завозу на тимчасове зберігання 2-х тис. тонн сміття зі Львова. Таке рішення прийняв на екстреному засіданні виконком Коломийської міськради без погодження з громадою міста. Міський голова Ігор Слюзар пояснив ситуацію так: сміття зі Львова Коломия прийме, але поверне потім таку ж кількість, коли там налагодиться ситуація. Крім того, за захоронення місто мало отримати майже вдвічі більшу плату – 72 грн. за кубометр.

Жителі міста намагалися не допустити завезення сміття зі Львова та інших районів Івано-Франківської області на територію районного полігону, наголошуючи на тому, що сміттєзвалище вже і без того переповнене.

 

«Не чекали? А ми привезли!»

Наприкінці жовтня автомобіль із львівським сміттям затримали на полігоні у Рогатині. Керівник КП «Благоустрій-Р» Василь Миць звернувся до правоохоронців, адже самовільно сміття з сусідньої області на територію вивозили вже не вперше.

Сміття на полігон у Рогатині привозиться здебільшого з самого районного центру. Орієнтовно о 10-ій ранку 30 жовтня невідомі особи заїхали на територію полігону і висипали без дозволу і відповідних документів 30 тонн сміття. Про те, що це сміття зі Львова, працівники полігону дізналися з написів на етикетках та інших паперах серед привезеного непотребу.

«30 жовтня до поліції звернулися працівники полігону з тим, що невідомі особи без дозволу вивантажили на їхній території тверді побутові відходи, – повідомляє речник ГУ НП в Івано-Франківській області Мирослава Белдик. – Без відома і без дозволу заїхали і висипали сміття об’ємом 30 тонн. За цим фактом на місце виїхали правоохоронці, відомості про справу було обліковано, але кримінальне провадження не відкрили: в процесі перевірки було встановлено, що сума збитків незначна, не перевищує 68 тис. гривень».

Наразі збитки оцінили приблизно у 2 тис. грн., відтак справа перейшла у площину цивільно-правових відносин. Потерпіла сторона, а це працівники комунального підприємства міської ради, мають претензії до власника та водія вантажівки і можуть подавати заяву до суду, щоб відстояти свої права і відшкодувати збитки, наголошують у поліції.

У прес-службі міськради Львова повідомили, що щодня у Львові накопичується 600 тонн сміття. «Ситуацію, що склалася у Рогатині, коментувати не можемо. Ми зверталися до комунального перевізника, той запевнив, що туди сміття не вивозив. Але якщо йде мова про приватних перевізників, то це вже стосунки перевізника і керівника того чи іншого полігону», – пояснили в прес-службі.

Фото - rogatka.if.ua
Фото – rogatka.if.ua

Дозволу не дали

Сміття з Івано-Франківська та кількох інших населених пунктів області звозиться на полігон у Рибному Тисменицького району. Щодня туди надходить понад 200 тонн сміття. Внаслідок непередбаченої ситуації у Грибовичах тут відразу посилили заходи безпеки: збільшили кількість працівників, які перебувають на території цілодобово, систематично поливають сміття водою, щоб запобігти загоранню, постійно на полігоні перебувають рятувальники.

«У мене був офіційний документ від міської влади Львова щодо вивозу їхнього сміття на територію полігону, але у зв’язку з відсутністю великих ресурсів ми відмовили. На полігон самостійно заїхати і висипати сміття не можна, тут стоять камери спостереження. Маємо укладені договори з контрагентами, вони завозять на полігон сміття санкціоновано. Це відходи з Івано-Франківська, Тисменицького району та частини Надвірнянського, з Яремчанської зони. Наразі спроб завезти сміття іншими машинами не було», – зауважує директор КП «Полігон-ТВП» Юрій Мороз.

Сертифкований полігон на території Івано-Франківської області один, у Рибному, всі решта – це стихійні сміттєзвалища, акцентує керівник. Щоб продовжити термін експлуатації сміттєзвалища, тут планують побудувати фільтратопровід, лінію сортування, систему відведення біогазу, а в майбутньому – завод з переробки сміття.

Щороку площі під сміттям збільшуються, розширюються межі стихійних сміттєзвалищ. Ресурси більшості полігонів уже вичерпані. Відтак якщо проблему з утилізацією сміття не вирішувати, невдовзі і країна стане суцільним полігоном.