Стильна церква


Кількість церков в Івано-Франківську збільшується на кілька в рік. Принаймні, складається таке враження. Ось і ще одне будівництво намагаються проштовхнути. На місці каплички в Меморіальному сквері.

Капличку знести – церкву побудувати. Гадаєте не побудують? А якщо врахувати, що автором ескізу церкви, яку пропонують назвати "Церква героїв українського народу", є сам в.о. директора департаменту містобудування і архітектури, головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар?

Щоправда, проти такого будівництва виступили присутні на містобудівній раді. Депутат міськради Роман Василюк взагалі припустив, що церкву хочуть побудувати під ще одну парафію.

"Я вважаю, що капличку ніхто не хоче утримувати, виходячи з меркантильних інтересів, бо вона не приносить прибутку. А коли побудують церкву і вона буде як бізнес-проект заробляти гроші, тоді вже будуть її утримувати" – заявив депутат.

І я з ним не можу не погодитись, бо церкви в Івано-Франківську переважно будують не для вірян, а для того, щоб черговий священник, який має певні зв’язки в певних колах, міг отримати під себе парафію.

Що ж до самого проекту, то в Інтернеті церву вже порівняли і з єгипетськими пірамідами, і з космічним кораблем прибульців, і з новорічною ялинкою.

А як на мене, вона швидше нагадує колибу. Як автентичну гуцульську, так і стилізований під неї заклад громадського харчування – колибу в Яремче, котра згоріла з десяток років тому.

І що, скажіть мені, за звичка будувати щось у Франківську в цьому псевдо-гуцульському стилі. Наше місто не гуцульське. Для таких проектів є Косів, чи Верховина.

Та й взагалі, оця схожість з колибою, не виключає варіанту (якщо церкву все ж збудують), коли пізно ввечері якась підпила компанія, бажаючи продовження банкету, буде ломитися в церковні двері вимагаючи пива й шашликів.

Володимир Мулик, Анонс-контракт