У Франківську розповіли як добровільно об'єднатися громаді


На території Івано-Франківської області створено 477 територіальних громад, які об’єднують 765 сіл. З цих 477 сільських рад тільки 20 живуть за рахунок власних надходжень і забезпечують надходження до центрального бюджету. Натомість 420 з них є дотаційними.

Про це сьогодні під час прес-конференції присвяченій добровільному об'єднанню громад розповів депутат облради Дмитро Дзвінчук, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

Він зауважив, що тільки через об'єднання громада виграє. Адже вони напряму отримуватимуть кошти з держбюджету для самоврядування. Зокрема, близько 60% від податку на доходи фізичних осіб залишатимуться у новоутворених територіальних громадах. 

За його словами, взяти участь у пілотному проекті зголосилися 3 міста - Бурштин, Долина та смт. Чернелиця Городенківського району.

Натомість керівник апарату Івано-Франківської облдержадміністрації Руслан Панасюк, розповів процес формування перспективних планів має три основні етапи. На першому етапі розробки перспективного плану визначається потенційні адміністративні центри майбутніх спроможних територіальних громад. На другому етапі визначається зона доступності населених пунктів до адміністративного центру спроможної територіальної громади.  На третьому етапі визначається адміністративний центр із населених пунктів, які розташовані за межами зони доступності. 

Наразі у всіх районах проходять обговорення про добровільне об'єднання громад. На це їм відведено місяць часу. Якщо громади подадуть заяву на об'єнання до 15 липня 2015, то вже з наступного року будуть фінансуватись за новим принципом.