У Карпатах знову знімають повнометражне кіно


Микуличин став знімальним майданчиком для українських кінорежисерів

Пригодницький повнометражний фільм з класичним сюжетом про боротьбу добра і зла, про кохання, небезпеку і ходіння по лезу уявного ножа розпочали знімати у Микуличині поблизу Яремче, пише Західний кур'єр.

«Морена» – такою буде назва цієї кіноісторії, яка напряму пов’язана з головною героїнею, а точніше з її прізвиськом. Адже, як розповідають творці сценарію, в його основі – історія сучасної молодої дівчини, що має магічні здібності. Вона –розбещена донька владного батька, яка в гонитві за задоволенням не гребує нічим. Місцеві жителі прозвали її Мореною, на честь купальського опудала, яке символізує зло, підступність і жорстокість.

Режисер фільму – Сергій Альошечкін. Він же є і сценаристом, і оператором-постановником стрічки, продюсером якої виступив Геннадій Богук. Про свій задум Сергій Альошечкін розповідає: «Планувалось, що зніматимемо «Морену» на Поліссі, проте під час пошуку відповідних локацій дійшли висновку, що нічого кращого за Карпати немає.

Справа в тому, що у нас досить складно зняти постановочний фільм, і локації в ньому –  це не просто красиві пейзажі, а частина потрібної атмосфери фільму. Зокрема, одна із ключових сцен стрічки відбуватиметься на підвісному мосту, який мав би бути максимально екстремальним і небезпечним. Такий міст ми знайшли саме у Микуличині».

Усіх деталей майбутньої картини автори не оприлюднюють. На екрані глядачі побачать і містику, і магію, і бойовик. А загалом — це пригодницький фільм про молодь і для молоді. Історія боротьби двох чарівних дівчат за прихильність хлопця. Конкурують молода сучасна відьма Іванка та столична студентка Аня, котра приїхала на відпочинок до батьків разом зі своїм хлопцем Юрком. Саме він зацікавлює Іванку настільки, що вона магічним чином хоче здобути його прихильність… Тут і розпочинаються пригоди аж до вибухів, спецтехніки та кількох загонів поліції, які також взяли участь у зйомках.

Головні ролі у фільмі «Морена» виконують молоді актори Тая Щурук, Ірина Громадська, Ілля Валянський. У фільмі також знімаються досвідчені актори Василь Баша, Олександр Печериця та Олександр Мельник.

Актори, які виконують головні ролі у фільмі, незважаючи на свою молодість, вже мають чималий професійний досвід. Наприклад, у Таїсії – це дворічна робота на зйомках серіалу «Київ вдень і вночі», який знімався «Новим каналом». Роль ще одного ключового персонажу у фільмі виконала акторка Ірина Громадська. Вона має більше досвід роботи як актриса театру у Києві та Дніпрі, у кіно вона досі не знімалась. Для неї, як і для виконавця ролі Юрка, Іллі Валянського, це перший досвід зйомок у повнометражному фільмі. Всі вони проходили кастинг і кажуть, усе було по-чесному. Жодних зв’язків чи протекцій.

Виконавиця ролі Ані, Таїсія-Оксана Щурук, розповідає, що її героїня дуже схожа на неї. У неї сильний характер, вона щира, готова ризикувати і йти у своїй боротьбі до кінця. Тому грати на знімальному майданчику легко. Карпати та місцевий колорит їй дуже сподобались. Це далеко не те саме, що біля столичних околиць, де теж є гарні садиби і красиві місця. Проте гори мали б надихнути виконавців головних ролей, дати їм можливість перейнятись саме містичною атмосферою. Адже всі вони народились і виросли далеко від гір. Таїсія – киянка, Ілля – одесит, а Ірина – родом з Павлограда на Дніпропетровщині.

У Микуличині знімальна група працюватиме протягом тижня. Знімальний процес триває зранку до пізнього вечора, адже у стрічці багато нічних сцен. Пізніше зйомки продовжуватимуть у Вижниці Чернівецької області та у кінопавільйоні в Києві. Основну роботу знімальної групи планують завершити до кінця серпня цього року. А на екрани, за задумом авторів, стрічка має вийти навесні-влітку 2018-го року.

Кінофільм «Морена» є одним із переможців 9-го конкурсного відбору Держкіно. Загальний бюджет фільму складає 39 мільйонів гривень, з них половина – за рахунок Держкіно.

Про кіно  на Прикарпатті

Варто згадати, що простори Прикарпаття не раз ставали декораціями та знімальними майданчиками як для популярних тепер серіалів, так і для повнометражного кіно. До 1990 року це були поодинокі випадки, наприклад, широковідомий фільм за новелою Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків», знятий режисером Сергієм Параджановим. Його зйомки протягом року проходили у с. Криворівня Верховинського району.

А вже у 2000-х роках, коли зйомки українського кіно відновились та з’явилось багато недержавних студій, на Івано-Франківщині знову почали знімати.

З порівняно нещодавно знятих – це український комедійний серіал «Останній москаль», частину якого справді знімали у Верховині та Ворохті. Мешканці цих селищ також знімались у масових сценах серіалу. Варто додати, що лише невелика частина відзнятого тут матеріалу потрапила до фінальної версії фільму.

Також знімальним майданчиком Верховина та хутір Великий Ходак стали у 2014 році для фільму «Хроніки», який розповідає про сучасні реалії життя галицьких селян у трьох новелах. Перша частина фільму про футбол, друга — про весілля, а третя — про тестамент (заповіт). Режисером «Хронік» є Іван Кравчишин родом зі Снятина. А родзинкою цього фільму є те, що, мабуть, вперше в історії українського кінематографа про життя галичан кіно знімають самі галичани. Та й у ролях теж знялись вихідці з Галичини й місцеві мешканці.

З найсвіжіших фільмів, зйомки яких наразі лише розпочались, можна назвати історичний бойовик «Король Данило» львівського режисера Тараса Химича. Однією з локацій у фільмі виступатиме м. Галич та його околиці. За задумом режисера, для повноцінних зйомок мають навіть збудувати невелике містечко. Де саме, поки не уточнюють. У прокаті фільм має з’явитись у 2018 році.