У Раді 21 депутат підпадає під люстрацію - Громадський комітет


У нинішньому парламенті України є 21 народний депутат, який підпадає під дію закону про очищення влади.

Про це заявила голова Ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік на прес-конференції в Укрінформі.

“У нинішньому складі парламенту є 21 народний депутат, на якого розповсюджуються люстраційні заборони. Поки діє закон про очищення влади, тобто протягом 10 років, вони не можуть бути ні міністрами, ні прокурорами, ні податківцями, вони не можуть займати ніякі посади в органах виконавчої влади”, - сказала Дрік.

За її словами, саме тому ці народні депутати, які у більшості своїй представляють Опозиційний блок, звернулися до Конституційного суду із проханням скасувати ті норми закону, які їм забороняють доступ до органів виконавчої влади.

“Конституційний суд більше 1,5 року у порушення законів розглядає люстраційний закон і не може винести рішення. Наступне таке засідання відбуватиметься завтра. Це означає, що Конституційний суд, який у 15 разів порушив строки розгляду цього закону, вчергове спробує цей закон скасувати”, - підкреслила експерт.

Вона також зауважила, що складність цього процесу полягає у тому, що третина складу КСУ - це ті судді, які у 2010 році допомогли Януковичу узурпувати владу.

Голова Ради ГО закликала усіх небайдужих прийти завтра під стіни КСУ і долучитися до акції протесту для захисту закону про люстрацію від скасування.