Упіймати «золоту ручку» на гарячому практично неможливо


Тисняви у громадському транспорті все частіше закінчуються крадіжками. Найбільше кишенькових крадіжок стається зазвичай зранку, адже всі кудись поспішають – від школярів до пенсіонерів, маршрутки завжди переповнені, гаманець чи телефон через дискомфорт залишають у кишені замість того, щоб довго нишпоритись у сумці чи портфелі, а штовханина особливо відволікає від нагляду за ними.

Цим часто користується «еліта злочинного світу» – кишенькові злодії. Помітити щось підозріле, а тим більше упіймати «щипача» на гарячому практично неможливо, крім того, довести провину злодія складно без речового доказу, пише ЗК

Більш ніж 30% опитаних нами людей, зізнаються, що ставали жертвами кишенькових крадіжок. Це переважно молоді дівчата або пенсіонери. Майже всі розповіли про таку неприємну ситуацію, яка спіткала їх у місцевих маршрутках. Практично ніхто із них не подавав заяву до поліції. Люди бідкаються, що звертатися у правоохоронні служби марно або ж викрадені суми незначні. У своїх історіях вони приходять до єдиного висновку – свої речі потребують недремного нагляду!

Однією із потерпілих від крадіжки не так давно стала Марія Завадська, яка працює молодшою медичною сестрою в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні і кожного ранку мусить важко добиратися від вокзалу аж на вул. Федьковича.

«Ранок... біля восьмої години. Я як завжди чекала на прибуття 32-ї маршрутки, адже вона одна їде у напрямку обласної лікарні. Досить холодно, мокра та хмарна погода, людей, які очікують на той же маршрут, що і я, достатньо. Автобус приїхав вже переповненим. Згодом почалася тиснява. Довелося їхати як «рибі в банці»,  ледь тримаючись. Я одразу помітила чоловіка, який дивно «терся» біля мене, та особливої уваги цьому не надала, оскільки думки зовсім про інше – як не запізнитися знову. Я вже звикла до таких колоритних особливостей громадського транспорту, та ніколи б не могла подумати, що стану жертвою шахрая...  Все ближче до кінцевої люди потрохи виходили, той чоловік, якого я підозрюю у крадіжці, вийшов навпроти швейної фабрики, майже одразу після цього мені випала можливість нарешті присісти на вільне місце. Вже там я помітила, що моя сумка відкрита... гаманця у ній не було. У мене почалась паніка, обшукала все – нема! Повідомивши про це шофера, почула лайку в свою адресу: «Що ж я вам зроблю, треба слідкувати за усім». Там у мене було близько 700 гривень та кредитні карточки всієї родини... В той же день звернулась у поліцію. Мені оформили протокол та показали фото підозрюваних, серед них, звичайно, я нікого не впізнала. На цьому все і закінчилося. Гаманця як і не було... З того дня стараюся бути дуже обачною, чого бажаю і вам. Важко будь-де відчувати себе у безпеці», – розповідає пані Марія.

Для «щипача»-професіонала, який вже не раз отримав своє завдяки спритності рук, розкрита сумка або пакет – рівносильно загубленому гаманцю. Щоб його непомітно витягти, не потрібно бути великим «профі своєї справи». Кілька секунд – і справу зроблено, ніхто і не помітить. Хоча, звісно, нерідко буває, що злодія все ж вдається зупинити, якщо хтось із пасажирів упіймає його на гарячому або сам власник своїх речей відчує щось неладне. Та все ж краще одразу тримати свої речі міцно та в безпечних місцях, щоб не довелось стати навченими гіркою практикою, як Тетяна Коваль, яка теж їхала від вокзалу, але вже 21-м маршрутом увечері. Їй шахрай порізав сумку і витяг звідти телефон вартістю біля 300 у. о. Та, на жаль, і в цій ситуації поліція теж виявилась безсилою, адже у дівчини не було коробки від мобільного із кодом IMEI, за яким би і проводили пошуки.

Тепер дівчина обережна як ніколи і рекомендує усім «не світити» вмістом гаманця, уникати натовпів і  тисняви у транспорті  та тримати свої речі далеко у сумках, а сумки завжди у руках.

Головний ворог у таких випадках – паніка. Якщо вже з вами сталася подібна проблема, не панікуйте, а знайдіть змогу якомога швидше зателефонувати на 102, оперативній групі простіше упіймати шахрая за свіжими слідами.

Не будьте байдужими до лиха іншої людини, і якщо щось запідозрили чи помітили спробу крадіжки, дійте зібрано та рішуче. Злодіям потрібна тиснява, тому іноді краще зачекати на наступну маршрутку.

Мирослава Белдик, завідувач сектора комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області:

– В Івано-Франківську з початку 2018 року зареєстровано майже 60 кишенькових крадіжок. В колі підозрюваних осіб, які можуть вчиняти ці злочини, в основному раніше  судимі за вчинення вказаних злочинів, які після звільнення із місць позбавлення волі продовжують злочинну діяльність. Таких по місту Івано-Франківську, кажуть працівники карного розшуку місцевого відділу поліції, налічується близько 45 осіб.

Найбільше крадіжок вчиняється у робочі дні у громадському транспорті, починаючи з понеділка, коли на навчання з’їздяться студенти. Також різко зростає кількість обумовлених злочинів напередодні  великих релігійних свят під час придбання продуктів та товарів на  території продуктового та речового ринків.

Щоб убезпечити громадян від кишенькових злодіїв, поліція радить бути уважними у місцях значного скупчення людей, а особливо у громадському транспорті, не залишати речі без нагляду, не тримати гаманці, гроші та документи в зовнішніх кишенях, сумках, пакетах, легкодоступних для злодіїв. Завжди поводитися зосереджено та постійно стежити за своїм майном. Сумки та цінні речі тримати перед собою. Потрібно знати, що часто злодії діють у парі. Один відволікає жертву в різний спосіб, інший тим часом порається у його сумці чи кишенях. Крім того, крадіжки часто трапляються у тисняві під час переповнення транспорту в так звані години-пік ввечері та зранку.