Уряд спростовує міфи чи створює нові?


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 12 вересня, відкриваючи селекторну нараду з керівниками місцевих органів виконавчої влади з питань соцзахисту щодо житлових субсидій, заявив, що Україна має збільшити власне добування газу і стати повністю енергонезалежною.

 «Оживають державні підприємства нафтогазової сфери і будуть добувати український газ. Завдання — за п’ять років наростити на сім мільярдів кубів, що є абсолютно реальним, власний видобуток. Через п’ять років ми маємо стати повністю енергонезалежною державою», — сказав Гройсман.

Принагідно нагадаємо: вже нині урядовці прогнозують, що майже дві третини українських родин уже наступного опалювального сезону будуть змушені звертатись за субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Передусім через дорожнечу газу, який, в тому числі і власного видобутку, продають споживачам за європейськими цінами, забуваючи про зовсім не європейський рівень доходів українців. Як виглядатиме енергонезалежна країна, в якій більшість громадян залежна від держави в оплаті компослуг, — запитання до керманичів українських енергетичних «реформ». Втім, це далеко не єдине таке запитання.

Тільки-но вийшов матеріал у газеті «Галичина» за 6 вересня «Країна субсидентів» про те, як уряд своїм рішенням зробив із отримувачів субсидій боржників, забравши з рахунків громадян гроші через «повернення до бюджету коштів надміру нарахованих субсидій через те, що було завищено державні соціальні нормативи споживання цих послуг», як редакція отримала листа із двома плакатами «10 міфів про субсидії» та «Держава турбується про тебе».

Зауважимо, що їх розміщено на створеному нещодавно інтернет-сайті про субсидії. інформаційні агенції перед тим поширили повідомлення про те, що Кабмін запустив спеціальний сайт, на якому зібрано інформацію про розрахунок тарифів, а також можливих комунальних субсидій для громадян України. 

Про це на своїй сторінці в одній із соціальних мереж повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман: «Сьогодні ми запустили teplo.gov.ua — сайт, який дає відповіді на найбільш поширені в суспільстві запитання. Чому зросли тарифи? Як формується ціна на газ? Для чого потрібні субсидії? Як зменшити комунальні платежі? — написав Гройсман. — Наголошую: ніхто не залишиться один на один з новими рахунками на газ, тепло, воду і світло. Кожен, хто потребує допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг, її отримає. Уряд подбав, щоб перехід на нові справедливі тарифи на житлово-комунальні послуги був менш відчутним для більшості українців».

Гройсман також повідомив, що на сайті є калькулятор комунальних платежів і субсидій. «Введіть дані своєї квартири і тарифи свого міста і дізнайтеся, скільки при оформленні субсидії становитимуть ваші комунальні витрати, а скільки за вас заплатить держава. Все просто і прозоро», — написав прем’єр-міністр. 

А тепер подивімось на те, що каже уряд на розрекламованому прем’єром інтернет-ресурсі. У розділі «Міфи про субсидії» (http://teplo.gov.ua/subsidies/6) читаємо: «Міф 2. Кажуть, що необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію, інакше її перестануть надавати?!
Насправді якщо люди не використали всю норму ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в подальші місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частки платежу».

Нагадаємо нашим читачам, що наприкінці серпня Кабінет Міністрів України затвердив порядок повернення до Держбюджету невикористаних залишків коштів за субсидіями на відшкодування оплати послуг централізованого опалення та газо-, енергопостачання для індивідуального опалення з урахуванням збереження частини коштів на рахунках домогосподарств. Відтак, як ми уже писали, у багатьох жителів Івано-Франківська замість переплат на рахунках у постачальників тепла з’явились чималі борги. Як бачимо, ці кошти всупереч тому, що твердять урядовці, не залишились на рахунках сімей і не можуть бути використані «для погашення обов’язкової частки платежу». Тож уряд, якщо зважити на те, що про відкриття спеціального інтернет-сайта розповів сам прем’єр-міністр, а інформацію про нього поширюють структури виконавчої влади в областях, свідомо вводить народ в оману. Бо повірити в те, що урядовці не знають, про що говорять, важко. Чи, можливо, таки не знають?

Заради справедливості варто зауважити, що на вже згаданому розісланому плакаті, на відміну від інформації у відповідному розділі на сторінці teplo.gov.ua, є маленька приписочка: «заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї в межах опалювального сезону і можуть бути використані в подальші місяці...». А кошти з рахунків теплопостачальників повернули до бюджету аж через п’ять місяців після завершення опалювального сезону.

Додамо до цього, що вже на початку вересня Кабінет Міністрів своєю постановою вніс зміни до «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Як пояснили в Мінсоцполітики, це було розроблено з метою уточнення порядку обчислення сукупного доходу для призначення населенню субсидій, а також механізму подачі заяви і декларації в електронній формі. Зокрема, внесеними змінами передбачається не враховувати в сукупний дохід при призначенні субсидії вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, сум, які виплачують у порядку відшкодування шкоди (регресні виплати), заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, пов’язаного з виконанням ним трудових обов’язків. Разом з тим при призначенні субсидії в першому кварталі до середньомісячного доходу будуть враховувати дохід від земельної частки (паю), нарахованого один раз на рік у четвертому кварталі попереднього року, в середньомісячному розмірі на підставі відповідних довідок.

Прийнятою постановою уточнено порядок автоматичного призначення субсидії громадянам на наступний період, а також дії особи в разі незгоди з рішенням про автоматичне призначення субсидії.