В Івано-Франківську кладовища закривають для відвідувачів


Про це під час засідання міської комісії ТЕБ і НС повідомив директор КП “Міська ритуальна служба” Андрій Хруник.

Зокрема чиновник розповів про те, як ховають померлих від коронавірусної хвороби та про обмеження відвідування міського кладовища на поминальні дні. 

"Поховання відбувається згідно розпорядження. Допомагають наші працівники, МАРС, а також патрульні ,які супроводжують кожен похорон. Поховання відбувається на окремо виділеній ділянці, за винятком тих моментів, коли є заброньоване місце. Саме поховання відбувається зігдно правил встановлених головним санітарним лікарем: тіло поміщають в герметичний пакет, а потім у домовину, яку також щільно закривають. Поховання відбувається без участі родичів. Після поховання в окремих випадках родичі можуть на самій могилі вже проводити службу чи прощатися з покійним", - пояснив Хуник

Відносно закриття кладовищ, то за словами чиновника, вчора надійшла постанова головного санітарного лікаря де писало, що рекомендується місцевим органам влади закрити кладовища для відвідування.

"Водночас у цьому документі вказано ,що в окремих випадках під час поховання можуть допускатися до 10 чоловік за умови одночасного перебування в приміщенні. Сьогодні вранці ми отримали вже нову постанову в якій слово "рекомендується" вже виключили і звучить чітко: "Заборонити відвідування громадянами України кладовищ, місць окремих поховань у традиційні післяпасхальні поминальні дні". Тобто чітко не названі дати і якщо закривати кладовища ми не знаємо на скільки", - пояснив очільник кладовища.

Окрім того, запевнив чиновник, для священнослужителів дуже велике значенння має декрет Владики, який чітко зазначив, що поминальні дні в нашому регіоні переносяться на Зелені свята.

"Скажу, що на моє переконання, побажання Владики мають значно більший вплив на духовенство, ніж навіть накази десь в армії. Враховуючи досвід Великодня, на кладовищі не було жодного священника, який би проводив служби на гробах", - каже Хруник. 

Також очільник кладовища зауважив, що через зупинку громадського транспорту, відвідуваність кладовища скоротилась в 10 разів. 

“Здебільшого люди приїжджають власними автомобілями сім'єю по 2-3 осіб, моляться і їдуть назад. Тому на мою думку недоцільно це робити, але є постанова Кабміну і ми змушені її виконувати”, - підсумував Андрій Хруник.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!