Як на Прикарпатті районні відділи освіти обходять Prozorro


Районні відділи освіти на Прикарпатті вдаються до різних схем, щоб обійти систему публічних електронних закупівель "ProZorro".

Хтось подрібнює закупівлі, щоб уникнути тендерів, хтось просто укладає прямі договори на мільйонні суми. Загалом минулого року відділи освіти районних адміністрацій опублікували на ProZorro 1,5 тис закупівель на майже 340 млн гривень. З них тільки 278 були конкурентними й саме завдяки їм вдалося зекономити майже 11 млн грн. Про це йдеться на сторінці Антикорупційної Платформи.

Найбільше витратили на купівлю електричної та теплової енергії – 100 млн грн. На купівлю газу пішло 70 млн грн, 66 млн грн витратили на будівництво та ремонти, 40 млн грн – на продукти та послуги з організації харчування.

Світлина від Христини Зелінської.

У Богородчанах, Рожнятові, Снятині, Тисмениці, Рогатині структурні підрозділи, що відповідають за освіту, грішили «грудневими жнивами». Це поширена практика, коли в останні дні грудня, на папері, роботи по заміні вікон чи будівництва каналізаційних мереж виконуються за 1-3 дні.

Цього року за зверненням аналітиків "Антикорупційна Платформа", працівники управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області провели планову ревізію фінансово-господарської діяльності відділу освіти Надвірнянської РДА. Зокрема, перевірила закупівлю добудови спортзалу у школі Заріччя на суму більш, ніж 6 млн грн. Було встановлено, закупівлю провели з порушенням законодавства. Зокрема, замовник мав відхилити тендерну пропозицію учасника-переможця, як таку, що не відповідає умовам тендерної документації.

Світлина від Христини Зелінської.

Після проведення ревізії договір між замовником та учасником було розірвано. Наразі проводяться дії щодо притягнення до адміністративної відповідальності голову тендерного комітету, відповідального за вказані порушення. А керівнику відділу освіти Надвірнянської РДА направлені обов’язкові вимоги щодо усунення всіх порушень.